Helena Baker, Chodouň 82, 267 51 Zdice, Czech Rep. tel: +420 606 751 845 email: helena@bakerwine.cz
O nás
Aktuality
Publicistická činnost
GUSTIBUS - Toulky za vínem
Články o eno-gastronomii
Snoubení pokrmů s víny
O víně
Vinařský průvodce víny ČR A-Z
Ostatní činnost




JM Víno






www.fijev.org

nekuracke restaurace

Máte přátele, které by zajímaly tyto stránky?
Doplňte do pole emailovou adresu, na kterou zašleme profil Bakerwine.cz

a zde doplňte Vaše jméno:

Fenouillèdes

Oblast v srdci Côtes du Roussillon-Villages


Od mé první návštěvy tohoto vinařského regionu uplynulo již mnoho vody a ještě před 10 lety byl pro mne tento kout světa málo dostupný, kromě dlouhé cesty autem. Alternativou bylo jen poměrně drahé cestování s TGV nebo Air France. Ovšem v poslední době se rozvinulo cestování s nízkorozpočtovými leteckými společnostmi a Ryanair či easyJet dnes denně létají na letiště Montpellier, Perpignan, Carcassonne, Toulouse, Marseille a Nîmes.

Již nějaký čas jsme si pohrávali s myšlenkou přijmout pozvání asociace Vignerons de Fenouillèdes Sélections se sídlem v Maury k návštěvě jejich malebného regionu uvnitř apelace Côtes du Roussillon-Villages. Konečně počátkem ledna 2005 jsme si našli čas a poprvé přistáli na letišti Perpignan - v katalánštině Perpinyà (nacházíme se totiž v oblasti, která se rozkládá na hranici bývalého království Aragonu, a tak se zde mluví jak katalánsky, tak okcitánsky). Od té doby jsme tento region navštívili ještě celkem čtyřikrát a nepřestává nás fascinovat.

Fenouillèdes je horské pásmo v předhůří Pyrenejí, jež dostalo svůj název od fenyklu (franc. "fenouil") rostoucího v divokém porostu jihozápadní Francie zvaném garrigue.  Rozkládá se západně od letiště Perpignan-Rivesaltes a zahrnuje vinařské obce Estagel, Tautavel, Latour de France, Maury, Bélesta de la Frontière, Rasiguères, Planèzes, Caramany, Lesquerdes, Saint Paul de Fenouillet a další, až po malebnou vesničku Cucugnan na severu, která již leží v apelaci Corbières pod zříceninami hradů Quéribus a Peyrepertuse.

Hlavními aktéry organizace vinařů z Fenouillèdes jsou Jean Pla a Jean-Michel Hylari, malí vinaři, kteří se nedávno osamostatnili od místního družstva, což je v tomto regionu v poslední době moderní trend.  Po ubytování v hotelu se šarmantním jménem Charmotel de Graves v obci Estagel jsme navštívili sklepy a výrobní halu Domaine Hylari a ochutnali mladá vína z odrůd Syrah, Mourvèdre, Grenache Noir a Carignan, která jsou určená pro assemblage Côtes du Roussillon Villages, a to v jejich dosud nescelené podobě. Nejvíce zaujala Syrah, se kterou se na výstavě mladých vín Jean-Michel Hylari umístil na druhém místě za bordelaiským expertem Bernardem Magrezem, jenž se svým obchodním partnerem (jímž není nikdo jiný než slavný herec Gérard Depardieu) do této oblasti také nedávno investoval.

Pak přišly na řadu speciality regionu - fortifikovaná vína Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes Ambré a Rivesaltes Tuilé a nefortifikovaný pozdní sběr ve stylu rancio. Pro výrobu prvně jmenovaného vína jsou povoleny čtyři odrůdy: Grenache, Maccabeo, Malvoisie a Muškát (Muscat Blanc à Petits Grains nebo Muscat d'Alexandrie). Muscat Blanc à Petits Grains dává vína s vůní exotického ovoce, máty a citrusových plodů, zatímco Muscat d'Alexandrie přináší vínu strukturu, tělo a aroma zralého ovoce. Muscat de Rivesaltes se zpravidla lahvuje velmi brzy po sklizni, aby se zachoval jeho ovocitý charakter. V průběhu naší návštěvy v loňském listopadu jsme měli již možnost ochutnat Muscat de Noël (vánoční muškát), který přichází na trh v čase předvánočním, aby tvořil součást slavnostního hodování a degustoval se takřka "sur le fruit". Rivesaltes Ambré má název odvozený od barvy tohoto vína ("ambré" znamená něco jako "tawny"), zatímco Rivesaltes Tuilé byl pojmenován podle červeno-cihlové barvy střech. Starší vína nesou označení Hors d'Age, což by se dalo přeložit jako vína archivní. Všechna tato fortifikovaná vína jsou kolektivně označována jako Vins Doux Naturels (přírodní sladká vína), jelikož se přidáním vinného destilátu jejich kvasný proces zastavil a vína tak mají "přírodní" obsah zbytkového cukru přímo z hroznů.  Rancio je speciální styl vína, který se nepodaří vyrobit každým rokem a zpravidla se jedná o nefortifikované víno vyrobené z perfektně zdravých hroznů sbíraných koncem října nebo začátkem listopadu, které následně zrálo ve starších dubových sudech kde záměrně oxidovalo a získalo si tím nejen svoji typickou, tmavě okrovou barvu, ale také svůj nezaměnitelný charakter. Výsledná vína jsou podobná Madeiře, portskému Tawny nebo Marsale a mají svoji tradici nejen ve Francii v apelacích Banyuls, Rivesaltes a Maury uvnitř oblasti Côtes du Roussillon, ale také v sousedním Španělsku, především v oblastech DO Tarragona a Valencia.  Podávají se zpravidla jako aperitiv nebo tvoří perfektní doprovod k tučným husím játýrkům foie gras.  Rancio pozdní sběr z Domaine Hylari se prozatím uvádí na trh (pokud je účastníci sympozií Baker's Gustibus mezitím již všechna nevykoupili...) jako Rivesaltes Hors d'Age Vin Doux Naturel, i když se nejedná o dolihované víno, jelikož pro ně v této oblasti neexistuje správné označení (název "vendange tardive" neboli "pozdní sběr" mohou ve Francii nést pouze vína alsaská).

Počasí v regionu je i v zimě mírné, pokud zrovna nevane studený horský vítr z Pyrenejí zvaný Tramontana a i v lednu mohou teploty vystoupit až na 18 °C , avšak v noci se může teplota pohybovat kolem nuly. Měli jsme štěstí a při každé návštěvě nám počasí přálo, což je důvod vyšplhat se na vrchol zříceniny hradu Quéribus, odkud je nádherný výhled na zasněžené vrcholky Pyrenejí, dominantní Pic du Canigou, Fenouillèdes, Středozemní moře a vinice. Ty jsou vysázeny buď na štěrkovitých, jílovito-vápenitých půdách nebo na černých půdách, tzv. "sols schisteux" břidličnatého podloží nebo na typicky červených půdách, které daly regionu Roussillon své jméno. Všechny dávají tradičním odrůdám, které se zde pěstují, svoji typičnost a společně vytvářejí nezaměnitelný specifický "terroir". 

Problém oblasti Languedoc-Roussillon byl tradičně ten, že drobní pěstitelé prodávali své hrozny velkým družstvům - Caves Coopératives, které najdeme téměř v každé vinařské obci. Avšak reputace vinařského regionu se nedá postavit na družstevních vínech, byť sebelepších, zejména v krizové situaci, ve které se v současné době nachází téměř celá Francie. Proto se v poslední době celá řada drobných pěstitelů v tomto regionu osamostatnila a začala produkovat a komercializovat svá vlastní vína. Příkladem jsou mnohá nová vinařství, jako např. Les Vignes d'Élodie a Domaine de la Serre v Maury - obci, která byla tradičně apelací pro fortifiková vína AOC Maury, vyrobená z odrůdy Grenache Noir, která jsou podobná stylem vínům portským ruby. Jak jsem již uvedla, do regionu Côtes du Roussillon-Villages investovala i taková zvučná jména jako Magrez, Depardieu, Chapoutier, Lurton a Calvet-Thunevin, vedle zahraničních investorů z Velké Británie, USA, Nizozemí aj., a etablovala se tu i biodynamická vinařství jako jsou Gauby, Matassa nebo Séguéla, jejichž vína se prodávají za cenu až 100 Eur za láhev.

Návštěva masivních sklepů vinařství Vignobles de Rivesaltais, kterými nás provedl ředitel Fernand Baixas, byla více než instruktivní. Tomuto družstvu dodává hrozny více než 500 pěstitelů z celkové plochy vinic 3000 hektarů.  60 zaměstnanců zde produkuje 3 miliony lahví plus 130 000 hl sudového vína "en vrac" a tak jsme očekávali pouze průměrnou kvalitu vín na úrovni Vins de Pays. Jaké však bylo naše překvapení, když jsme ochutnali sérii Muškátů prémiové řady Arnaud de Villeneuve v cenových relacích 5-6 Eur a pokračovali v archivních exemplářích Rivesaltes Ambré a Tuilé ročníků 2001-1973 (ten nejstarší za cenu 29,95 Eur). Tato vína jsou populární zejména na trzích v USA, Rusku, Japonsku a v Číně. Jako bonbonek nakonec přišlo víno nazvané Cuvée Premice z ročníku 1932, které je stejně staré jako samotné družstvo, neboť je jejich prvním vyrobeným vínem od jeho založení. Bohužel není na prodej, jelikož zásoby se již tenčí a tak je prezentováno pouze VIP hostům. Má hluboké, oranžově zbarvené roucho, opulentní nos evokující suché plody, cognac a oříšky, s velmi dlouhým karamelovým dozníváním.

Pozn.: Arnaud de Villeneuve (Arnau de Vilanova v katalánštině), původem z Valencie a doktor aragonského královského dvora, jako první již v roce 1295 zavedl dolihování vín neboli "mutage" přidáním destilátu, čímž se ve víně zachová přírodní obsah cukrů. Jeho "vynálezy" v Roussillonu se dají přirovnat k práci mnicha Doma Pérognona z benediktinského řádu opatství Hautvillers oblasti Champagne o několik století později.

Tento článek byl rovněž publikován v časopise Vinařský obzor č. 5/2006, který si můžete přečíst zde


1568404 Copyright 2000-2004, IT-MEDIA a.s., publikační systém MediaAdmin