Brandy de Jerez
Andaluská kancelář Extenda a Hotel President nedávno uspořádaly seminář o Brandy de Jerez. The tasting was conducted by Sr. Bosco Torremocha, Director General FEDEJEREZ, association of winemakers from the sherry region. Hlavní rozdíl mezi Brandy z Jerezu a jinými vínovicemi, které se kolektivně nazývají brandies (kromě místa původu a půdních podmínek) je ten, že Brandy de Jerez zraje v amerických dubových sudech o obsahu 500 litrů, které již byly použity pro výrobu jiného slavného andaluského nápoje - Sherry, a to nejméně po dobu tří let a také v tom, že stejně jako Sherry i Brandy de Jerez zraje v systému criadera a solera. Navíc se Brandy de Jerez vyrábí pouze v přísně vymezeném území, které tvoří, stejně jako u Sherry, trojúhelník Jerez de la Frontera, Puerto de Santa María a Sanlúcar de Barrameda. Pro jeho výrobu se používají hrozny nejrozšířenější bílé odrůdy ve Španělsku - Airén, která se vyznačuje vysokými kyselinami, které jsou pro brandy tolik potřebné a v malém množství se rovněž používá ušlechtilá odrůda Palomino, jež je hlavním kultivarem pro výrobu Sherry. V roce 2005 se vyprodukovalo cca 80 milionů lahví Brandy de Jerez, z čehož na export šlo asi 40% a za poslední čtyři roky zaznamenal tento vynikající destilát až šestinásobný nárůst v konzumaci na jeho hlavních trzích. V degustačním sále Hotelu President bylo každému účastníkovi předloženo sedm miniaturních lahví - vzorků, z nichž první tři byly bezbarvé. 1. Destilado de Melaza (melasový destilát) - tento neutrální destilát lékárenského aroma a velmi silné chuti byl předložen na ukázku. Obvykle není určen ke konzumaci a jeho originální obsah alkoholu 96 % byl zředěn na pitelných 40 %.
2. Destilado de Vino (destilát z vína - vínovice) - palčivé ovocité aroma a neutrální chuť s kvasinkovou dochutí. Stejně jako předešlý vzorek byl i tento zředěn z 95 %. 3. Aguardiente de Vino (Holanda) - eau-de-vie neboli pálenka, která je výsledkem vypálení vína v destilačním přístroji zvaném alambic. Vyniká svým květnatým a ovocitým aroma a chutí s nádechem meruněk a je základem pro Brandy de Jerez. Její obsah alkoholu byl před zředěním pouze 65 %. 4. Brandy de Jerez Solera -základní styl Brandy, který zrál 6 měsíců v systému solera a má lehce okrovou barvu a poněkud hrubší peprnou chuť s medicinálními podtóny. 5. Brandy de Jerez Solera Reserva - tmavší barvy a komplexnější vůně a chuti díky 2letému zrání v sudu s dřevnatými tóny po vanilce, které pocházejí ze sudů po Sherry Oloroso, jež destilátů navíc dávají sladší dochuť. 6. Brandy de Jerez Gran Reserva - zrála nejméně 8 let v sudu a je tmavě jantarového roucha, s báječným rafinovaným aroma po čokoládě a kávě. 7. Brandy de Jerez Gran reserva - zrála až 10 let v sudech po Sherry Pedro Ximénez, které jí dodaly hlubokou, téměř neprůhlednou čokoládovou barvu, vyniká harmonickou jemnou chutí, ve které rozpoznáme rozinky, fíky a jiné suché plody, s dlouhým dozníváním podtrženým sladkým dřevem. Po této řízené degustaci představili někteří přední dovozci z České i Slovenské republiky různé značky Brandy de Jerez, které jsou v současné době na našem trhu: Sandeman Capa Negra; Terry 501 Solera; González Byass Soberano Solera Reserva; Garvey Solera Espléndido; Williams and Humbert Gran Duque de Alba Solera Gran Reserva.
|