Helena Baker, Chodouň 82, 267 51 Zdice, Czech Rep. tel: +420 606 751 845 email: helena@bakerwine.cz
O nás
Aktuality
Publicistická činnost
GUSTIBUS - Toulky za vínem
Články o eno-gastronomii
Snoubení pokrmů s víny
O víně
Vinařský průvodce víny ČR A-Z
Ostatní činnost




JM Víno






www.fijev.org

nekuracke restaurace

Máte přátele, které by zajímaly tyto stránky?
Doplňte do pole emailovou adresu, na kterou zašleme profil Bakerwine.cz

a zde doplňte Vaše jméno:

"Kluci v akci"

Kluci točili na kozí farmě v Brdech


Kdo by dnes neznal kulinářský televizní seriál "Kluci v akci" http://www.klucivakci.cz/ s Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou v hlavních rolích (vloni též oceněný stříbrným Znojemským hroznem) a doprovodné publikace "Kluci v akci I a II" (nyní se chystá na trh další kniha i s holkami v akci - cukrářkami Lindou Procházkovou a Silvií Sulánskou - nazvaná "Lechtivé vaření") a DVD?

Když si kluci se štábem režiséra Martina Froydy vybrali na předtáčku Velikonočního (v pořadí již 71.) dílu kozí farmu u Zemanů v malebné vesničce Křešín, která se nachází nedaleko mého bydliště, nemohla jsem si tuto místní událost nechat ujít. Ostatně jsem již dlouholetou zákaznicí "tety Milady" a její výrobky nesmějí chybět v mé vlastní kuchyni. Zároveň jsem také spolupracovnicí pořadu "Kluci v akci", a to od samého prvopočátku od léta 2005. Diváci mě sice na televizní obrazovce nevidí, neboť pracuji tzv. behind the scenes, ale já téměř ke všem pokrmům, které Filip s Ondrou připraví, snoubím vhodná vína. Ta se vzápětí objeví na internetových stránkách České televize www.klucivakci.cz a potom i v knihách, které seriál doprovázejí. Zatímco paní Zemanová podojila 20 koz, mezitím kluci v její kuchyni připravili chutnou pomazánku z kozího sýra, vlašských ořechů a jarních bylinek a zeleniny, abychom se posilnili, než společně vyvedeme kozy na pastvu. Byl to přímo úprk, když se 20 koz, které jsou navíc momentálně všechny březí, vyřítilo z ohrádky vedle obydlí Zemanů směrem na louku. Zřejmě vědí, jak chutná je tráva v chráněné oblasti pod brdskými lesy, v ekologicky čisté krajině, což se projevuje i v jejich mléce, které je voňavé a chutné.

Se spoluscénáristkou a redaktorkou pořadu Marií Froydovou jsme si během natáčení povídaly o dalších připravovaných dílech tohoto populárního kulinářského seriálu a co se pro televizní diváky i čtenáře chystá po prázdninách. Bude to zejména několik dílů z nedávné výjezdní cesty do Andalusie, což je oblast, která musí být zaručeně zdrojem rozkoše pro všechny gurmety a dipsomaniaky! Uvažuje se rovněž o natáčení v dalších významných eno-gastronomických regionech Evropy a "oživení" několika receptů z mé publikace "Kohout na víně". Když jsme se vrátili z pastvy, paní Milada nám ještě ukázala postup výroby čerstvých krémových sýrů, který zhlédnou i televizní diváci. Kozí mléko je zdravé a navíc téměř bez cholesterolu. Na kozí farmě u Zemanů se z něj produkují kromě tvarohu čerstvé sýry, a to buď bez příchuti, nebo s příměsí bylinek či česneku, zeleného pepře, vlašských ořechů nebo s kmínem. Specialitou jsou zrající sýry v popílku nebo v provensálských bylinkách, nakládaný sýr v olivovém oleji s feferonkami, olivami a česnekem nebo sýr pařený, který je vhodný i k zapékání - viz recept. Navíc jejich výrobky neobsahují žádná aditiva, barviva ani "éčka".

Každá koza na farmě má své jméno, např. Mína, Líza, Soňa, Čertík, Dalmatin, Černá, Strakačka, Jolanda, Betyna...

Krásný výlet do malebné podbrdské vesničky Křešín, jež se nachází v chráněné rezervaci poblíž Hořovic, lze spojit s procházkou v lese či návštěvou vyhlášené restaurace U Fabiána v sousední Felbabce.

RECEPT:  Koláč s kozím sýrem (Tarte au fromage de chèvre)

Tento můj oblíbený pokrm tvoří součást mé knihy "Kohout na víně", ve které je uvedeno 52 receptů na víně (na každý týden jeden), které jsem nashromáždila během mého 25letého pobytu v zahraničí. V každém receptu je jednou z hlavních ingrediencí víno a každý pokrm se s víny i snoubí. Nechybí ani popis regionů a vinařských oblastí, ze kterých tato eno-gastronomická fúze pochází, doprovod regionálních sýrů, ani vhodná doporučení vín místní provenience a jiné zajímavosti. To vše je doplněné půvabnými ilustracemi populárního humoristy Jiřího Slívy.

Přísady (rozpočet pro 4 osoby) :  500 g listového těsta, oříšek másla a lžíce mouky, 4 rajčata, vinný dressink (viz níže), 250 g kozího sýra, nasekané čerstvé bylinky (směs petrželky, bazalky, majoránky, tymiánu, šalvěje, pažitky, kerblíku, estragonu, máty aj.)

Dresink: Do lžíce francouzské hořčice (Dijon, Poupon nebo Maille) přidáme 1 dl bílého vína (nejlépe odrůdy Sauvignon) a lžíci balzámového octa. Dále přimícháme 3 lžíce olivového oleje, špetku soli a pepře, případně můžeme ochutit rozmačkaným stroužkem česneku, a vše dobře zamícháme.

[Tip: Připravte si větší zásobu dresinku do sklenice od zavařeniny se šroubovacím víčkem a uschovejte v ledničce. Dle potřeby pak dresink jednoduše protřepte, použijte potřebné množství (lze také použít na jakýkoliv salát, avokádo, artyčoky nebo chřest) a zbytek zase uložte do chladu.]

Postup přípravy: Formu na koláč nebo pizzu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Listové těsto rozválíme, vyplníme jím dno formy a pečeme "naslepo" v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut. Mezitím si připravíme dresink, ve kterém marinujeme na plátky nakrájená rajčata. Na zpola upečené těsto klademe rajčata i s dresinkem, posekané bylinky a nakonec vše ozdobíme sýrem. Koláč necháme zapéct dozlatova až bude sýr bublat a podáváme jej jako teplý předkrm nebo s bramborem pečeným ve slupce a zelenými salátovými listy.

Tento článek byl rovněž publikován v časopise Hotel Revue, č. 2/2007


4540500 Copyright 2000-2004, IT-MEDIA a.s., publikační systém MediaAdmin