Základní terminologie aceton - zápach připomínající lak na nehty, který je způsoben oxidací a vysokým obsahem těkavých látek ve víně agresivní víno - většinou ještě mladistvé víno s výraznými tříslovinami, které věkem změknou alkohol - důležitá složka s konzervačními účinky ve víně nesnadno rozpoznatelná, ačkoliv jeho množství se dá posoudit podle těla a váhy na patře s pálivým pocitem po polknutí (a kumulativně bolestmi hlavy po nadměrném požití!) apelace (franc. appellation) - název místa původu aroma - prvotní vůně odvozená od hroznů, ať již odrůdová nebo prostě vínová (používá se též k popsání pachů vznikajicích z kvašení) asbest - zápach způsobený filtračními destičkami, po kterém se dostavuje mdlá, alkalická (zásaditá) chuť assemblage (franc.) - scelování neboli kupážování, blendování (angl. blend) vín různých ročníků, crus, parcel či viničních tratí pro výsednou cuvée (např. v oblasti Champagne) astringentní víno - trpké, agresivní, s vyšším obsahem kyselin a tříslovin atak (franc. attaque, angl. bite) - útok vína na chuťové pohárky, první vjem chuti autolýza - rozklad kvasinek při kvašení vín (typickým příkladem jsou sekundární kvašení šumivých vín nebo ležení na kvasničných kalech - metoda sur lie), který jim dodává jejich plnou a typicky biskvitovou vůni barrique (franc.) typ dubového sudu, např. Bordeaux barrique o obsahu 225 litrů, u nás též běžné označení pro víno, které zrálo určitou dobu v dubových sudech - barikové víno Baumé (franc.), zkratka Bé - stupnice pro měření cukernatosti hroznů a zbytkového cukru ve víně ve Francii; 1°Bé se rovná 18 g/l zbytkového cukru Beerenauslese, BA (něm.) - označení vína s přívlastkem (bobulový výběr) v Německu a Rakousku blanc des blancs (franc.) - bílé víno vyrobené z bílých hroznů blanc des noirs (franc.) - bílé víno vyrobené z modrých hroznů, u nás též nazývané "klaret" blend (angl.) - směs vína (viz. cuvée) bobulový výběr (viz. Beerenauslese) - víno s přívlastkem, vyšší kategorie než výběr, znamená výběr jednotlivých zralých hroznů, ve Francii rovněž nazýván tri, viz. Beerenauslese bohaté víno - opulentní, vyvážené, harmonické víno s dlouhým dozníváním Bordeaux mixture (angl.) - bordeauxská směs, což je roztok síranu měďnatého a vápna používaný často proti plísňovým onemocněním révy vinné botrytické víno - víno vyrobené z hroznů napadené ušlechtilou plísní (viz. Botrytis cinerea), nejznámější je Sauternes (Château d&8230;atd. cukernatost - množství cukru obsaženého v moštu nebo v hroznech, které se měří moštoměrem se stupnicemi u nás NM, jinde ve světě Beaumé, Oechsle, Brix, KMW cuvée (franc.) - 1. prvních 75 litrů moštu ze 100 litrů při výrobě Champagne (zbývajících 25 litrů vylisovaného moštu se nazývá taille); 2. určitá partie vína nebo značka (nemusí být směsí dvou či více vín); 3. směs vzniklá scelováním vín (angl. blend) čisté víno - zdravé víno, které nejeví známky vady čiré víno - nezakalené, čisté víno bez sedimentu a závoje ČNM Československý normalizovaný moštoměr - stupnice pro měření cukru v kilogramech ve 100 litrech moštu používaný v České republice a na Slovensku débourbage (franc.) - odkalování moštu neboli proces, při kterém se čerstvý mošt nechá stát, aby se na dně usadily nežádoucí částice přirozenou sedimentací nebo odstředěním dégorgement (franc.) - degoržáž neboli odstřelování sedimen- tu po setřesení kalů u šumivých vín delikátní víno - jemné, lahodné víno demi-sec (franc.) - polosladké šumivé víno se zbytkovým cukrem 33-50 g/l dlouhé víno - plné, harmonické víno s perzistencí zanecháva jící dlouhé doznívání dosage (franc.) - dozáž neboli dávkování množství cukru, které se přidává do expedičního likéru ve finální etapě výroby šumivých vín doux (franc.) - sladké šumivé víno se zbytkovým cukrem nad 50 g/l drsné víno (angl. harsh) - hrubé, neotesané, hranaté víno Eiswein (něm.) - ledové víno, vyrobené z hroznů, které byly sbírány za min. teploty -8°C élevage (franc.) - školení vína v období mezi kvašním a lahvováním encépagement (franc.) - odrůdová skladba enologie, oenologie (franc.) - věda o víně en primeur (franc.) - způsob nákupu vína od výrobce přímo ze sklepa a ještě předem než se nalahvuje, tzv. prodej typu futures typický pro dražší vína z Bordeaux, Burgundska a oblasti Rhône ex-cellars (angl.) - cena netto s daní u výrobce, nezahrnuje dopravu, pojištění atd. extra brut - viz. brut zéro extraktivní víno - víno bohaté na extrakt, plné, vyvážené, harmonické, korpulentní extra-sec (franc.) - suché šumivé víno se zbytkovým cukrem 12-20 g/l fádní víno - mdlé, unavené, ploché víno s nízkým obsahem kyselin fermentace - kvašení, během kterého se pomocí kvasinek přeměňuje hroznový cukr obsažený v moštu na alkohol a oxid uhličitý flavour (angl.) - kombinace vůně a chuti fortifikované - dolihované, likérové víno jako je např. Porto, Sherry, Vin Doux Naturel frizzante (ital.) - lehce perlivé víno grand cru (franc.) - 1. v hierarchii burgundských vín je to špičkové označení reprezentující 1 % celkové produkce a každá vinice s označením grand cru má svoji vlastní apelaci, která je uvedena na etiketě; 2. v oblasti Champagne je to 17 obcí s označením grand cru, což znamená 100 % (oproti označení premier cru, které má asi 40 vesnic, čili mezi 90 a 99 %, nebo vůbec nejnižšího označení zbývajících obcí až do 80 %); do roku 1990 to znamenalo, že za 1 kg hroznů se vyplácelo odpovídající procento z určené ceny za hrozny vypěstované v těchto obcích oblasti Champagne; 3. v oblasti Saint-Emilion pojem Saint-Emilion grand cru znamená o něco lepší jakost než pouhá apelace Saint-Emilion, avšak zdaleka to nemá ten samý význam jako v oblasti Médoc nebo v Burgundsku (u nás se tento pojem často zneužívá) grand cru classé (franc.) - 1. v oblasti Médoc znamená začlenění do kategorie Grand Cru Classé 1855, kterým se může chlubit jen 61 zámků a ta se dále dělí do 5 tříd (premier grand cru classé, deuxième grand cru classé, troisième grand cru classé, quatrième grand cru classé a konečně cinquième grand cru classé; v praxi však poslední tři kategorie mají společného jmenovatele, a to grand cru classé 1855); 2. v oblasti Saint-Emilion je to vyšší kategorie, než grand cru v klasifikaci, která vznikla roku 1959 a stejně jako Saint-Emilion grand cru (viz. výše), se u nás často zneužívá (nejvyšším stupněm hodnocení je premier cru classé A, které nesou jen dva zámky a to Château Cheval Blanc a Château Ausone a poté premier cru classé B, kterých je přibližně tucet) grand vin (franc.) - doslova velké víno, pojem vztahující se k vínům z Bordeaux špičkové produkce (Mouton-Rothschild, d'Yquem), ale často se vyskytující na etiketách mnohých jednoduchých bordeauxských vín, kde neznamená vůbec nic gustativní - chuťový vjem hluboké víno - neprůzračné, tmavé víno hroznový charakter - bohatá vůně po muškátových hroznech, která je charakteristická u muškátových odrůd nebo u kříženců jako např. Müller-Thurgau hubené víno - tenké, slabé víno, prázdné a krátké v chuti hutné víno - plné, opulentní víno, bohaté na extrakt a třísloviny hybrid - novošlechtěnec vzniklý křížením mezi révou evropskou Vitis vinifera s americkými odrůdami Vitis riparia, Vitis rupestris; Vitis berlandieri apod. inkoustové víno - víno s nepříjemnou kovovou pachutí po červeném inkoustu, která vzniká reakcí tříslovin a železa Kabinett (něm.) - označení vína s přívlastkem (kabinet) v Německu a Rakousku (viz. QmP) klaret - u nás nesprávné označení pro blanc des noirs, t.j. bílé nebo růžové víno vyrobené z modrých hroznů (viz. claret) klon - potomek jednoho rodiče odrůdy vzniklý vegetativním šlechtěním pro specifické vlastnosti KMW Klosterneuburger Mostwaage (něm.) - stupnice pro měření cukru v kilogramech ve 100 kg moštu používaná v Rakousku (°KMW x 5 = °Oe) kočka, kočičina, kocouří sprej na keři černého rybízu - typická vůně mladého vína z odrůdy Sauvignon blanc komplexní víno (komplexita, komplexnost vína) - doslova složitost vína, znamená, že je bohaté na mnoho buketních složek, které se vzájemně harmonicky prolínají korpulentní víno - tělnaté víno, s bohatým extraktem a váhou kořenité víno - víno bohaté na kořenité látky (vanilka, skořice) jako např. u odrůdy Tramín (něm. Gewürztraminer, neboli tramín kořenný), které se mohly do vína dostat i důsledkem zrání v dubových soudcích typu barrique nebo delším zráním v lahvi kouřové víno - subtilní podtón typický pro některé odrůdy či oblasti, např. Pouilly Fumé (franc. fumée = kouř) kovové víno - viz. inkoustové krátké víno- prázdné víno jehož chuť rychle zmizí kříženec - novošlechtěnec vzniklý křížením mezi odrůdami révy evropské Vitis vinifera kulaté víno - vyvážené, harmonické víno kultivar - odrůda révy vinné, viz. cépage, grape variety květnaté víno - bohaté ve vůni připomínající rozkvetlou louku ledové víno - viz. Eiswein likérové víno - dolihované neboli fortifikované víno jako např. portské, kde se kvasný proces zastavil přidáním vinného destilátu liqueur d'expédition (franc.) - expediční likér neboli dosage při výrobě vín Champagne nebo sektů, konečná adjustáž např. pro brut, demi-sec apod. (viz. dosage, brut, demi-sec) liqueur de tirage (franc.) - tirážní likér při výrobě vín Champagne nebo sektů, směs vína, cukru a kvasinek, které se přidává do tichých vín za účelem druhotného kvašení ať už v tanku nebo v lahvi liščina - většinou popis vlastností vína vyrobeného z domorodých amerických odrůd (angl. foxy), neznamená pach po lišce, ale divokost révy luscious (angl.) - nepřeložitelné slovo, znamená hebké, bohaté, sladké, korpulentní, ovocité a zralé víno - všechny tyto vlastnosti dohromady v dokonalé harmonii macerace - nakvášení, vyluhování hroznů a kontakt se slupkami macération carobonique (franc.) - kvašení celých hroznů probíhjící uvnitř bobulí pod pokrývkou oxidu uhličitého (typickým příkladem je Beaujolais Nouveau) maderizované víno (z franc. madérisé, angl. maderized) - zoxidované víno, které dostalo svůj název po likérovém víně Madeira (franc. Madère) podle stejnojmenného ostrova, kde se však oxidačním způsobem vyrábí záměrně makové víno - viz. třapiny masité víno - (angl. meaty nebo fleshy) - hutné, opulentní víno medové víno - typický buket vysoce kvalitních lahvově zralých vín typu Sauternes nebo TBA merkaptan - sloučenina vzniklá rozkladem oxidu siřičitého na sirovodík a reakcí s ethyl (methyl) alkoholem nepříjemné pachuti po spálené gumě, trouchnivějícím zelí apod. méthode classique, traditionnelle (franc.) - označení výroby šumivých vín tzv. klasickým tradičním způsobem (dříve, do r. 1994 méthode champenoise) myšina (franc. tourne)- známka bakteriologické kontaminace sudového vína naftové víno - typický buket u zralého Ryzlinku rýnského négociant, négociant-éleveur - (franc.) - makléř, obchodník s vínem nervní víno - řízné avšak elegantní víno, s dobře propletenými složkami nevyvážené víno - neharmonické víno, příliš tříslovin nebo kyselin, málo ovocitosti noblesní víno - elegantní, ušlechtilé víno, plné a harmonické nuance - obsahující složky podobné některým vůním a chutím (např. nádech koření, mandlí apod.) NV (non-vintage - angl.) - víno bez udání ročníku (cf. vintage) ocelové víno - lehčí avšak pevné, svěží bílé víno s vyšším obsahem kyselin, typické přirovnání pro vína z oblasti Chablis odrůdový charakter - aroma typické pro určitou odrůdu, např. Chardonnay - během zrání vína odrůdové aroma pozvolna přechází do buketního charakteru Oechsle (něm.), zkratka Oe - stupnice pro měření cukernatosti hroznů v Německu založená na specifické hmotnosti olejovité víno - vazké, víno bohaté na glycerol a extrakt olfaktivní - čichový vjem opulentní víno - bohaté, plné, harmonické víno organické víno - biovíno, integrovaná produkce ostré víno - s vyšším obsahem kyselin a těkavých látek ovocité víno - s ovocným charakterem Phylloxera vastatrix (lat.) - mšice révokazu, proti které neexistuje jiná obrana než štěpování révy evropské na podnože révy americké, která je tomuto škůdci odolná; živí se kořeny evropské révy Vitis vinifera a je v krátké době schopna zničit celé výsadby vinic a jelikož je přelétavá, rozšířila se lavinovitě po celém světě pikantní víno - ostřejší víno, může být atraktivní ale i tvrdé piqué (franc.) - znehodnocené víno působením těkavých kyselin potenciální alkohol - teoretická kalkulace stupně alkoholu, který by víno dané cukernatosti dosáhlo, kdyby se všechen cukr prokvasil povidlové - viz. švestkové víno pozdní sběr - viz. Spätlese pupitre (franc.) - dřevěný stojan pro ukládání lahví vína v Champagne za účelem setřásání kalů (remuage) prázdné víno (angl. hollow) - víno, které má svůj začátek i konec, ale nic uprostřed premier cru (franc.) - v hierarchii burgundských vín je na druhém místě po špičce grand cru ale pozor, v oblasti Saint-Emilion výraz premier grand cru představuje nejvyšší ocenění, které se dále dělí na A a B (viz. grand cru classé) QbA Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (něm.) - označení stupně kvality u německých a rakouských vín (révové víno jakostní, jehož mošt se může doslazovat, viz. chaptalizace) QmP Qualitätswein mit Prädikat (něm.) - označení pro jakostní vína s přívlastkem neboli predikátní vína v Německu a v Rakousku, která se nesmí chaptalizovat (Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Ausbruch a Eiswein) rancio (franc.) - styl dolihovaného vína vyrobeného záměrnou oxidací RD (franc. récemment dégorgé) - nedávno degoržované víno v Champagne (jeden ze stylů rodinné firmy Bollinger) remuage; remueur (franc.) - setřásání kvasničných kalů v lahvích, ve kterých proběhlo druhotné kvašení neboli šampanizace buď ručně nebo pomocí gyropalet; osoba, která tento proces provádí ručně robustní víno - hutné, kypré, opulentní, kulaté, většinou červené víno (např. zralý Cabernet Sauvignon) rosé (franc.) - růžové víno vyrobené krátkým nakvášením modrých hroznů rostlinný charakter - připomínající více kořenovou zeleninu než travnatost sametové víno - hebké, hladké, jemné, většinou červené víno, které je příjemně pitelné díky změklým tříslovinám samotok - vin de goutte (franc.) - 1. mošt bílého vína, který sám vytéká bez vylisování; 2. vykvašené červené víno oddělené od matolinového klobouku bez vylisování scelování - blend (angl.) - kupážování nejméně dvou partií různých vín rozličných odrůd, ročníků nebo rezerv sec (franc.) - polosuché šumivé víno se zbytkovým cukrem 17-35 g/l sélection des grains nobles (franc.) - výběr z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea slámové víno - t.j. poslamné víno vyrobené z hroznů, které vysychaly po dobu několika týdnů nebo měsíců buď v dobře větraných půdních prostorách (tradičně na slámě, odtud pojem slámové víno), nebo kratší dobu na slunci, na rákosí (viz. Schilfwein), což způsobuje koncentraci cukrů (viz. Passito nebo Strohwein) - u nás se tento druh vína začal vyrábět teprve nedávno slzení - 1. stoupání mízy podzimním řezem révy, kterým se dostává na povrch; 2. útvary po stranách sklenky po zakroužení vínem při degustaci určující vazkost vína (angl. tears = slzy, legs = nohy, cathedral windows = okna katedrály, franc. cuisses stehna) Spätlese (něm.) - označení vína s přívlastkem (pozdní sběr) v Německu a Rakousku (viz. QmP) stavěné víno - korpulentní, tělnaté víno s vynikající strukturou staré víno - unavené víno, které postrádá svěžest subtilní víno - jemné, vyvážené víno sur pointes (franc.) - šumivá vína v Champagne se po setřesení kalů (remuage) až do doby odstřelení (dégorgement) ponechávají ve svislé poloze dnem vzhůru na &8221; (sur pointes) sur lattes (franc.) - šumivá vína v Champagne se po dobu průběhu &8221; ponechávají v temnu naskládaná v řadách na speciálních prknech (lattes) sur lie (franc.) - doslova &8221;, kde proběhla autolýza kvasinek - typické pro vína Muscadet ze stejnojmenné oblasti a odrůdy (syn. Melon de Bourgogne) švestkové (angl. plummy, jammy) - víno s ovocitým charakterem s nižším obsahem tříslovin, typické označení pro víno vyrobené karbonickou macerací viz. macération carbonique tanin - (angl. tannin, franc. tannins) - třísloviny, chemické látky obsažené ve slupkách hroznů, které se vyluhují při vinifikaci a jsou nezbytné zejména pro konzervaci červených vín TBA Trockenbeerenauslese (něm.) - víno s přívlastkem (QmP), doslova znamená výběr ze suchých bobulí - rozinek (viz. QmP) tělo (angl. body) - popis struktury vína (např. medium body - středně stavěné) těkavé kyseliny - nejčastěji kyselina octová teinturière (franc.) - barvířka, modrá odrůda, která má barvivo obsaženo i v dužině tenké víno - hubené, slabé víno s nízkým obsahem alkoholu terroir (franc.) - nepřeložitelné slůvko znamenající kombinaci půdního složení, klimatických podmínek, odrůd a způsobu vedení révy ve specifické oblasti těžké víno - často nesprávně používaný výraz, znamená něco víc než korpulentní např. hutné červené víno podávané jako doprovod k lehkému letnímu salátu je nevhodně těžké, zatímco se zvěřinovým ragú za chladného zimního večera je to naopak vhodná kombinace transvasage, transvasement (franc.) - transferní metoda při výrobě sektů, při které druhotné kvašení probíhá v láhvi až do doby setřásání kalů, kdy se víno pod tlakem vyprázdní do velkokapacitního tanku, přefiltruje a nalahvuje do jiné láhve než v které proběhla šampanizace travnaté víno - zelené víno, z nezralých hroznů nebo po třapinách Trockenbeerenauslese - viz. TBA trpké víno - astringentní, kyselé víno s vysokým obsahem kyselin nebo tříslovin třapiny - stopky hroznů; víno s vůní a příchutí po třapinách se většinou popisuje jako zelené nebo makové třísloviny - viz. tanin tučné víno - pozitivní vlastnost, běžný popis tělnatého, plného vína v angličtině a francouzštině (angl. fat, franc. gras) ultra brut - viz. brut zéro ušlechtilá plíseň - viz. Botrytis cinerea vanilka - vjem odvozený od dubového dřeva, které dodává barikovým vínům svůj distinguovaný charakter vazké víno - víno bohaté na extrakt a glycerol, které se ve sklence projevuje význačným slzením (viz. slzení) VDN Vin Doux Naturel (franc.) - doslova &8221;, znamená však dolihované víno z jižní části Francie (např. Banyuls, Rivesaltes, Maury; Muscat de Frontignan) VDQS Vin Délimité de Qualité Supérieure (franc.) - druhý stupeň v hierarchii kvality francouzských vín po Appellation d´Origine Contrôlée (viz. AOC) vendange tardive (franc.) - pozdní sběr u alsaských vín vinifikace - výroba vína vintage (angl.) - ročník, sklizeň vodnaté víno - tenké, hubené víno bez vůně, chuti a extraktu volatilní - těkavé (angl. volatile, volatile acidity = těkavé kyseliny), octové víno vůně stodoly, stáje - venkovská vůně typická pro stará burgundská a portugalská vína, vzniká pravděpodobně přítomností těkavých kyselin, převážně kyseliny máselné vyvážené víno - plné víno, u kterého jsou všechny složky v dokonalé harmonii výběr - viz. Auslese zelené víno - viz. třapiny zemité víno - charakteristický podtón ve víně odvozený od určitých typů lesních půd a podhoubí zbytkový cukr (angl. residual sugar, franc. sucre residuel) - neprokvašený cukr, který zůstává ve víně po lahvování (i suchá vína mohou obsahovat až do 4g/l zbytkového cukru) zoxidované víno - zvětralé víno, za zenitem, na smrtelné posteli (kromě záměrně zoxidovaných vín, viz. Madeira, maderizované víno) zralé víno - vyvinuté víno, na zenitu živé víno - svěží, mladistvé víno žvýkavé víno - masité, hutné, těžké víno, dá se žvýkat
|