Termín této exkurze byl stanoven sezónou lanýžů! Podle "truffierů" Jean-Clauda a Maxe tato sezóna začíná v druhé polovině listopadu, proto jsme toto enogastronomické sympozium odložili od původně plánovaného termínu na konec září. Ovšem ve slunné Provence bylo deštivo a v horách napadl sníh... Program: Přílet na letiště v Nice v pátek 28.11. ve 14:05, transfer minibusem do Villars-sur-Var do vinařství Clos Saint Joseph, které vede mladý Roch Sassi nebo do maličké apelace Bellet (někteří pamětníci si určitě vzpomenou na excelentní návštěvu Château de Crémat tamtéž v roce 2001!) a poté přejezd do malebné horské vesničky Saint-Léger a Auberge du Coustet. Tam nám tehdy rovněž Jean-Louis Ambaud a moje kamarádka Adéla Sulková (mj. dcera známého malíře Svatopluka Sulka) s dcerou Chloé - viz rodinné foto vlevo - připravili nedělní oběd, na který mnozí ještě dodnes vzpomínají... Zde jsme ubytovaní a část lanýžového sympozia se tu odehrává. Večer završíme degustací a gastronomickou večeří regionálních specialit. [ Pozn.: O Auberge du Coustet si lze rovněž přečíst článek zde:]
V sobotu 29.11. velký výlet za víny apelace Côtes de Provence do Château Vaudois a přilehlého golfového hřiště v Roquebrune-sur-Argens na oběd v restaurantu Lounge L, které vlastní rovněž majitelé Château Vaudois - Gérard a Marie Delli-Zotti. Poté návštěva Maison des Vins v Les Arcs, popř. Château du Rouët v Le Muy. Při cestě zpět zastavení v Puget-Théniers a večeře v místní restauraci. V neděli nás truffieři a jejich pejskové Ollie a Bobet zasvětí do hledání lanýžů a náš úlovek nám poté bude prezentován v Auberge de la Penne, kde nám lanýžové menu připraví Benoît Poulet. Odpoledne zastávka na farmě Serre de Lions poblíž horské obce Saint Antonin na ochutnávku sýrů, popř. na farmě produkující foie gras s exkurzí do La Croix-sur-Roudoule - vesničky, která je doslova nalepena na vrcholku skály (viz foto vpravo). Večer v Auberge du Coustet, který zakončíme večeří karibských receptů z repertoáru šéfkuchaře, jakým je Jean-Louis (viz také moje publikace "Kohout na víně", kde mne tento chef inspiroval k nejednomu pokrmu...). V pondělí transfer na letiště v Nice, odkud odlétáme ve 14:35 via ZRH do PRG. Pozn: Na následujícím odkaze najdete report jak výše uvedené sympozium s hledáním lanýžů proběhlo : http://www.ovine.cz/web/structure/reportaze-11.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_288
|