Helena Baker, Chodouň 82, 267 51 Zdice, Czech Rep. tel: +420 606 751 845 email: helena@bakerwine.cz
O nás
Aktuality
Publicistická činnost
GUSTIBUS - Toulky za vínem
Články o eno-gastronomii
Snoubení pokrmů s víny
O víně
Vinařský průvodce víny ČR A-Z
Ostatní činnost




JM Víno






www.fijev.org

nekuracke restaurace

Máte přátele, které by zajímaly tyto stránky?
Doplňte do pole emailovou adresu, na kterou zašleme profil Bakerwine.cz

a zde doplňte Vaše jméno:

Vinařská literatura

Kapesní průvodci po vinařstvích a vínech ČR 2000-2007, Italská vína, Průvodce vinařskou podoblastí Slovácko, Kohout na víně


Slovácká vinařská podoblast - Průvodce
vydalo Nakladatelství RADIX Praha v květnu 2008 za podpory Vinařského fondu České republiky a Národního vinařského centra ve Valticích


Tento Průvodce, který vyšel v české i anglické mutaci je užitečnou příručkou o 200 stranách s barevnou fotodokumentací pro inspiraci místních "poutníků" a zahraničních návštěvníků, kteří chtějí objevit krásy a folklor jižní Moravy: pro ty co putují do tohoto kraje za historickými a kulturními památkami, pro milovníky vín a vinařské turistiky a konečně i pro stále početnější skupinu cykloturistů. Průvodce je vybaven detailním popisem jednotlivých vinařských obcí s odkazy na relevantní internetové stránky, mapou celého regionu s vyznačenými vinařskými obcemi, trasami cyklostezek a naučných stezek, piktogramy, kompletním seznamem vinařství a vinařů a mnoha dalšími užitečnými informacemi.

Kapesní průvodce po vinařstvích a vínech ČR 2007 navazuje na tzv. "nového"
kapesního průvodce 2006, kterého vydalo nakladatelství Newsletter v Berouně
1. prosince 2005.

Časopis Víno Revue 12/2006
"Nový ročník Kapesního průvodce po vinaařstvích a vínech, projektu mezinárodní
degustátorky, překladatelky, lektorky a publicistky Heleny Baker, navazuje na
několikaletou tradici a přináší všem milovníkům vína informace o 250 vinařstvích
z Čech a Moravy, přehled služeb, které poskytují, kontakty na vinařství a především
hodnocení mnoha set vzorků vín. Jediným kritériem pro uvedení vinařství v průvodci bylo aktivní působení firmy. Průvodce je uspořádán tak, aby se čtenář rychle zorientoval, lze s ním vyrazit nakupovat do hypermarketu stejně jako do vinotéky, na dovolenou nebo na návštěvu jednotlivých vinařství.  Mapy, ověřené adresy, telefony a e-mailové adresy by měly usnadnit rozhodování, který sklep navštívit, kam se vypravit na kole nebo s větší skupinou, kde se dá přenocovat nebo z kterého vinařství si naplnit sklep. Nejočekávanější částí Kapesního průvodce je vždy hodnocení vín.  V průvodci je použita pětihvězdičková stupnice a kromě hodnocení je u každého vína uvedena cenová kategorie. Na základě ohlasů z minulých ročníků přibyla u každého vzorku kolonka pro vlastní hodnocení - každý si tak může porovnat své preference s profesionální degustátorkou, poznamenat si svůj názor a v jednotlivých ročnících průvodce si třeba vést vlastní databázi "přechutnaných" vín.  Knížka je bohatě fotograficky ilustrována a doplněna základními informacemi z vinařské legislativy, zajímavostmi o třídění vín, vadách vína, degustování vín, kombinování vín a pokrmů či doporučeními o chování u stolu, ať již jsme sami obdrželi pozvání nebo máme sami zahraniční hosty."

Publikaci Italská vína v cyklu "Cesty za vínem"  vydalo nakladatelství Grada v roce 2005:

Itálii bez vína si nelze vůbec představit! Produkuje osobitá vína různé kvality v obrovském množství, v němž se běžný český konzument těžko orientuje. Jistě proto ocení tuto naši publikaci, jejíž autorkou je zkušená degustátorka vín, předsedkyně našich i zahraničních degustačních porot a zároveň majitelka vinného sklípku.

Představuje tradiční vinařskou zemi ze všech zajímavých aspektů, tj. vinařské oblasti, typické odrůdy, značky vín, vinařské firmy, hodnocení vín, způsoby a rady pro skladování vín a přehled ročníků, zajímavosti ze světa vinařů, snoubení vín s regionální gastronomií, doporučení restaurací a receptů pro místní speciality.

Publikace "Italská vína" je nezbytnou pomůckou všech eno-gastroturistů cestujících do Itálie za dobrým jídlem a vínem.

Kohout na víně (Coq au Vin) vydalo nakladatelství Geronimo Collection v prosinci 2005

Tato kniha 52 receptů na víně (na každý týden v roce jeden!), každý se svým vlastním příběhem a za doprovodu specifických vín, které se k jednotlivým pokrmům snoubí,  informativních článků o víně a sýrech s půvabnými ilustracemi Jiřího Slívy je určená všem gurmánům, gurmetům a milovníkům ušlechtilého nápoje jakým je víno.

Recepty jsou z mého vlastního repertoáru, které jsem sbírala za svého více než 25letého pobytu v zahraničí.  Většina z nich mi byla předána samotnými vinaři nebo jejich manželkami v průběhu našich návštěv jejich vinařství jako jsou např. Sauvion-Cléray, Alphonse Mellot, Vaudoisey-Creusefond, Miguel Torres, Willi Opitz, Schloss Vollrads a mnoho dalších.  Jiné pocházejí od majitelů restaurací či šéfkuchařů, ať již od sympatických pensionků typu auberge, které vlastní naši přátelé až po gastronomická zařízení pyšnící se třemi hvězdičkami Michelin, jakým je třeba světoznámý Troisgros ve městě Roanne poblíž Lyonu, jeden z hlavních protagonistů nové vlny kulinařského umění zvané nouvelle cuisine.  Zde vyrůstali Jean a Pierre Troisgros, jejichž otec v roce 1930 převzal nenápadný Hotel des Platanes naproti nádraží s malou restaurací a kde si během 20. století tato rodina vydobyla světové renomé.  Pierre a jeho syn Michel se nám věnovali během celého našeho víkendového pobytu a osobně mě seznámili s jejich úžasnou kuchyní, kde 40 šéfkuchařů připravovalo večeře - každý chef pro svého vlastního hosta - a s jejich rozsáhlým vinným sklepem. Tato fantastická hostina zůstala vryta navždy v mé paměti. Tento a další příběhy spojené s jednotlivými pokrmy si lze přečíst v kapitolách s relevantními recepty, které jsou uvedené v této publikaci.


1568419 Copyright 2000-2004, IT-MEDIA a.s., publikační systém MediaAdmin