A Vinoble je jediným salonem vín na světě, kde se prezentují pouze noblesní vína (tzn. fortifikovaná neboli dolihovaná, sladká, ledová, slámová, botrytická). Letos koncem května bylo město Jerez provincie Cádiz oblasti Andalusie v jižním Španělsku opět centrem tohoto podujetí, které se koná jednou za dva roky. Po čtyři dny téměř sto vystavovatelů prezentovalo svá vína za zdmi velkolepé pevnosti El Alcázar, kde se dovozci, novináři a návštěvníci z 35 zemí sešli, aby ochutnali ta nejlepší z těchto vzácných vín. Řízené degustace a semináře o snoubení pokrmů s víny se konaly v chládku mešity (Mezquita) nebo v přilehlém sále mlýna (El Molino). A tak bylo možné zúčastnit se vertikální ochutnávky Château d'Yquem, portských tawny, Málagy, vín z odrůdy Pedro Ximénez od ročníku 2002 až po soleru z roku 1925 a tzv. vín ze zákristie (což v prostorách mešity působilo obzvlášť půvabně!). Jsou to vlastně suché a vzácné sherry Oloroso, Amontillado, Palo Cortado aj., které si jednotlivé bodegy ukládají do archivu zvaného Sacristía. Každý večer během veletrhu byl zajištěn společenský program a tak jsme mohli navštívit přímořské centrum pro výrobu sherry - Sanlúcar de Barrameda a dvě významné bodegy tohoto města La Guita a Pedro Romero. V Jerezu jsme pak měli možnost navštívit ještě bodegu Lustau a González Byass (Tío Pepe). Účastníci Vinoble mohli také ochutnat kreace 22 restaurací, které nabízely speciální meníčka nazvaná Maridaje Jerez o čtyřech až šesti chodech, kde se jednotlivé chody snoubily s různými styly sherry.
|