Koncem měsíce března proběhlo eno-gastronomické sympozium in situ - tzn. přímo v degustačních místnostech a sklepích vybraných vinařství - v Alsasku a Burgundsku. Skupina 40 milovníků vína se jako každoročně na jaře vydala do Francie, tentokrát do oblastí Beaune a Chablis, s malou zastávkou v alsaském Colmaru. V rodinné firmě Kuentz-Bas malebné vesničky Husseren-les-Châteaux, která od naší poslední návštěvy v roce 1998 přešla na biodynamické vinohradnictví a vinařství, nám nový enolog Samuel, který dříve spolupracoval s Olivierem Humbrechtem, představil něco ze širokého sortimentu alsaských vín, z nichž excelovaly Ryzlinky grands crus Eichberg, Rangen a Brand. Jako zlatý hřeb degustace bylo zajisté Rulandské šedé Cuvée Jérémy, pro něž sběr hroznů proběhl 17. listopadu 1989 ! Odpoledne jsme pokračovali do slavné obce Pommard, kde nás kromě návštěvy rodinné domény Vaudoisey-Creusefond jako každoročně, čekala ještě jedna degustace u opravdového malovinaře Michela Arcelaina, který produkuje pouhých 1800 lahví ročně. Zde jsme ochutnali vína en primeur ročníku 2003, která ještě nejsou nalahvovaná. Další den po snídani jsme vyrazili do oblasti Chablis. V rodinném podniku Jean Durup a syn nás čekalo příjemné překvapení: ve vyhřátém sklepení zámku v Maligny, který patří rodině a je momentálně v rekonstrukci, jsme zasedli ke stolům, které se prohýbaly pod mísami různých sýrů, salámů, šunky, paštik, rillettes a gužérů a kde nám majitel podniku Jean Durup (na snímku), jeho zeť Cédric Steinberg, enolog Michel Poitout a Marie-Jeanne Fournier představili všechna jejich vína z různých parcel a crus ročníku 2004. Na závěr přišlo ještě úžasné Chablis 1er cru Vau de Vey z ročníku 1995 a poněkud již vyzrálejší Montmains 1992. Atmosféra a pohostinnost byla tak skvělá, že jsme si všichni závěrem zazpívali jak burgundské, tak moravské písničky a výrobce sektů Jan Petrák z Kobylí podaroval starého pána svým sektem, ve kterém se třpytily opravdivé 24-karátové zlatinky... Bylo již pokročilé odpoledne, když jsme konečně přijeli do obce Beines a rodinného vinařství Alain Geoffroy, které se rovněž může chlubit muzeem vývrtek a dalších kuriozit. Jejich Chablis ze starých keřů a Premier Cru Fourchaume byly opravdu vynikající. V neděli jsme jako každým rokem začali s degustací v rodinné firmě André Moingeon v apelaci Saint-Aubin pro bílá i červená vína, kde mají také excelentní Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet a Blagny. Pak už byl čas na gastronomický oběd v jedné z četných restauracích v Beaune, po kterém si nikdo nechtěl nechat ujít degustaci pod Hospicem v Marché aux Vins, vinotéce kterou provozuje firma Patriarche, než jsme odcestovali zpět do Prahy.
|