Helena Baker, Chodouň 82, 267 51 Zdice, Czech Rep. tel: +420 606 751 845 email: helena@bakerwine.cz
O nás
Aktuality
Publicistická činnost
GUSTIBUS - Toulky za vínem
Články o eno-gastronomii
Snoubení pokrmů s víny
O víně
Vinařský průvodce víny ČR A-Z
Ostatní činnost




JM Víno






www.fijev.org

nekuracke restaurace

Máte přátele, které by zajímaly tyto stránky?
Doplňte do pole emailovou adresu, na kterou zašleme profil Bakerwine.cz

a zde doplňte Vaše jméno:

LIWF

Londýnský veletrh vín 2012


 

Již celá staletí je Londýn centrem světového obchodu s vínem a nyní více než tři dekády je veletrh London International Wine Fair (LIWF) nejlepším místem pro business v tomto oboru na jednom z nejlukrativnějších trhů světa, a to navzdory přetrvávající hospodářské krizi.

V letošním roce navíc Londýn láká obrovské množství návštěvníků, jež se chystají zúčastnit se nejen podívané, kterou slibuje brzká olympiáda a paralympiáda, ale také královnino diamantové jubileum. 32. edice LIWF tak proběhla uprostřed vší slávy mezi 22. a 24. květnem 2012 ve výstavní hale ExCeL londýnských doků a stejně jako v předešlých letech jej opět ve vedlejší jižní hale (South Hall) doprovázela přehlídka destilátů nazvaná Distil.

Letošní téma veletrhu LIWF bylo "Discovery" (nové objevy) a novinkou bylo rovněž představení 1000 medailových vín a vítězů kategorií v mezinárodní soutěži International Wine Challenge (IWC), která se každoročně koná v Londýně a jejíž výsledky jsou na veletrhu LIWF oficiálně vyhlášeny.

Degustační zóna International Wine Challenge Discovery Tasting byla tudíž hlavní událostí letošního veletrhu, která přilákala mnohé návštěvníky. Ti mohli tak ochutnat oceněná vína, která ještě nejsou na britském trhu. James Murray, ředitel veletrhu tuto novinku komentoval slovy: "Discovery" je klíčovým tématem veletrhu v roce 2012 a tato degustace skýtá perfektní příležitosti pro vinařské podniky, které se tím napoprvé dostanou na radar významných britských nákupčích. Pro obchod to znamená urychlený způsob jak najít ty nejlepší nové objevy, o zájmu mezi dovozci a jejich agenty ani nemluvě. Segmentací ochutnávky a rozdělením podle kategorií a stylů vín jsme schopni nabídnout opravdu žádoucí přístup s cílem apelovant na nezávislé obchodníky, obchodní řetězce a nákupčí HoReCa, kteří veletrh navštíví.

Skutečně, tato prezentace na veletrhu LIWF podtrhla kvalitu medailových vín, která se zúčastnila jedné z největších a nejvýznamnějších soutěží vín světa jakou je International Wine Challenge a dala specializovaným obchodníkům šanci jak se dostat k vínům, jež nejsou ještě na britském trhu. Prezentovaná vína byla rozdělená do tří sekcí: off-trade neboli obchod vínem (maloobchod a obchodní řetězce), off-trade neboli obchod vínem (nezávislí obchodníci a vinotéky) a on-trade (gastronomie). Vína byla rovněž seřazena podle různých stylů a proveniencí, z tradičních klíčových oblastí i z nově příchozích vinařských zemí, jako jsou například Gruzie, Brazílie, Izrael, Indie, Černá Hora, Rusko a Jižní Korea), což umožnilo zástupcům obchodních firem lepší přehled

Jako vždy někteří noví hráči na globálním trhu s vínem debutují na LIWF v Excelu poprvé. Poprvé v historii se zde prezentoval největší obchodní řetězec Velké Británie a nadnárodní společnost Tesco. Přítomen byl celý jeho vinařský tým. "Je to vůbec poprvé, kdy si multiple retailer objednal nezanedbatelnou výstavní plochu na londýnském veletrhu vín a organizátoři jsou potěšeni, že mohou vytvořit pro toto odvětví průmyslu tak jedinečnou příležitost," sdělil James Murray za Brintex novinářům.

Stejně jako řetězec Tesco, i Čína se letos v Londýně představila poprvé. Uskupení šesti producentů z provincie S'-čchuan (Sečuán) měli společnou prezentaci v pavilónu Distil pod názvem Sichuan World Trade Centre. Mezi vystavovateli byla například taková zvučná jména jako Wu Liang Ye Group, Langjiu Group, Luzhou Laojiao Co, Sichuan TuoPai SheDe Group, Sichuan Swellfun Co a Sichuan Jian Nan Chun Group. Všechny prezentované podniky z Číny měly společného jmenovatele - najít zastoupení na britském trhu se zaměřením na následující sektory: špičkové hotely a restaurace (zejména ty se specializací na čínskou kuchyni), prodejci luxusního zboží a supermarkety.

Anglická vína zvýšila svoji prezenci na londýnském veletrhu s předstihem před nadcházejícími oslavami královnina jubilea - Diamond Jubilee - i olympiádou. Je překvapující, že vína z Anglie a Walesu jsou tak málo reprezentována na významných veletrzích v jejich rodné zemi, což by ve Francii, Itálii, Německu, Španělsku, Portugalsku, Austrálii, Jižní Africe, obou Amerikách, ba dokonce i v České republice bylo absolutně nemyslitelné, přestože vína Velké Británie již delší čas sbírají medaile v soutěžích, stejně jako vína z Čech a Moravy. V tomto olympijském roce se v Londýně představilo celkem osm vinařství Velké Británie (z celkového počtu 400).

Vinařství Nyetimber se prezentovalo poprvé, zatímco Ridgeview Wine Estates zde byli již potřetí s portfoliem šesti vín, mezi nimi i Grosvenor Blanc de Blancs a Knightsbridge Blanc de Noirs. Vinařství Litmus Wines vystavilo svůj Litmus Wines Element 20 sortiment spolu s portfoliem vinařství Denbies v pavilonu Small Independents určeném pro malé a začínající podniky. Obchodní firma Bibendum Wine Merchants představila na svém stánku další čtyři vinařství jako součást kampaně British Summer Time (BST): a'Becketss z hrabství Wiltshire a Furleigh Esate z Dorsetu a Chapel Down s Hush Heath Estate z hrabství Kent.

Den 1 - nepřeberné množství akcí
Celý veletrh je doslova nabitý pestrými doprovodnými programy. Tak například hned první den dopoledne na přednášce legendárního Nicolase Jolyho z biodynamického vinařství La Coulée de Serrant na Loiře, prostory určené pro jeho show doslova praskaly ve švech. Nicolas, který měl svou první konferenci v České republice v roce 2003 ve vinařství Springer, při jejíž příležitosti mi věnoval svou knihu "Víno z nebe na zem", se tentokrát zaměřil na přírodní krásu vinařství a vysvětlil přítomným výrobu vína přímo ve vinici a jak respektovat hierarchie, energii, rytmy a výraz přírody.

Po rychlém občerstvení v prostorách tiskového centra následoval seminář Union des Grands Crus de Bordeaux, který představil ročník 2008 a přes více než 50 top châteaux, mezi nimi prestižní jména apelací Margaux, St-Julien, Pauillac, St-Estèphe, Listrac, Moulis, Médoc, Haut-Médoc, Graves, Pessac-Léognan, St-Emilion, Pomerol, Sauternes a Barsac.

Wine Gang je skupina vinařských expertů, která každým rokem vybere 100 špičkových vín dle jejich předselekce a pořádá sérii řízených degustací. Letos se Wine Gang zaměřil především na dvě nejdiskutovanější témata ve světě vín, a to na mineralitu a nízký alkohol. Úterní ochutnávka představila jedna z nejlepších vín, která jsou v současné době na britském trhu.

Následovalo představení audienci o trhu s vínem v Rusku s názvem The Russian Wine Market, které uvedla Unie enologů a vinařů Ruska (The Union of Oenologists and Winemakers of Russia). Diskutovalo se o všeobecných trendech na ruském trhu a o produkci vín v Rusku. Zúčastnili se jej vinařští experti a špičkoví manažeři z ruských obchodních společností, konsorcia i vládní organizace.

A již je nejvyšší čas zaskočit si na Distil a degustaci jednosladové skotské "Tasting of Single Malts, the natural aroma and flavour", kterou řídil Ian MacMillan (Head of Distilleries & Master Blender, Burn Stewart Distillers) a odtamtud zase honem zpět do Masterclass Theatre na seminář "The Southern Rhône - A different route", na které vinař z Rhôny Eric Monnin prezentoval vína z jižní Rhôny a specifická "village-vína", která se vymanila ze stínu klasických gigantů této oblasti, a to vína z obcí Séguret, Sablet a Cairanne výjimečného ročníku 2009, která nedávno uvedla na trh firma Boutinot.

Pak přišel na řadu Dr. Jamie Goode, slavný blogger (nedávno mj. také zveřejnil fakta o finančních machinacích, které vrhly temný stín na Vinného advokáta a Ročenku Roberta Parkera), s přednáškou "Marketing Wine Brands: new approaches to marketing wine". Jamie nastínil, že vinařský svět je přesyceným místem výroby. Vinařským expertům - což zahrnuje téměř celý vinařský business neboli wine trade, kterým se zdá rozmanitý nastínil tyto myšlenky: Jak mohou známková vína spatřit světlo světa, aby se vystoupila z davu? Existuje potenciál pro inovativní přístup v této kategorii vín? Měla by tato inovace zahrnovat adjustáž? Nebo chuť? Nebo příběh známkového vína? Nebo všechny tři prvky dohromady?

Konečně na závěr velmi nabitého celodenního programu, další seánce v Masterclass Theatre, tentokrát na seminář "Pálinka - the true spirit of Hungary", kde byla představena kultura noblesního destilátu na bázi ovoce se sedmsetletou tradicí.

A pak už jen na champagne cocktail, který pořádali organizátoři veletrhu v sousedním hotelu, večeři v indické restauraci a hajdy na kutě, abychom zase druhý den mohli úderem deváté nastoupit ve Stratfordu do vláčku Docklands Light Railway a být včas v hale ExCeL na zahájení druhého dne. A ještě poznámka: za celý den jsme nespatřili jediného opilého návštěvníka, jak tomu obvykle bývá na podobném veletrhu v Praze...


Den 2 - další nášup
Druhý den přehlídky a Peter Gago, hlavní sklepmistr vinařství Penfolds řídil degustaci "Luxury and Icon release from 2012", včetně legendárního vína Penfolds Grange. Další pravidelnou akcí je workshop nazvaný "Wine Faults", který tentokrát vedl přední enolog a vědec Pascal Chatonnet. V klání UK Sommelier roku, které již od roku 1980 pořádá The Academy of Food and Wine Service, zase museli soutěžící nalévat šampaňské z magnum láhve do 16 sklenek, přičemž množství nalitého vína v každé "flétně" mělo být stejné a to bez možnosti vrátit se k již jednou nalité sklence... Jinde zase probíhaly diskuze na téma "Minerality in Wine", "How to build brand loyalty" a další. 

Den 3 - finále
Poslední den začal populární prezentací a degustací "Austrian Grüner Veltliner" a pokračoval ochutnávkou tureckých vín a představením EWBC (European Wine Bloggers' Conference) na příští rok, která se bude odehrávat v Izmiru, degustací vín z Torbreck Vineyards z australské oblasti Barossa Valley. Wine Gang představil svůj Best in Show Award za nejlepší vína v poměru kvalita:cena. Poslední akcí veletrhu byla WSET slepá degustace fortifikovaných vín, kterou vedl David Hunter AIWS. 

Příští, v pořadí již 33., ročník LIWF se bude konat 21.-23. května 2013.

Více info: www.londonwinefair.com


2005555 Copyright 2000-2004, IT-MEDIA a.s., publikační systém MediaAdmin