Během několika posledních let si Rakousko vydobylo image jednoho z nejlépe utajených vinařských pokladů světa. A tak za účelem propagace rakouských vín a prohloubení znalostí zahraničních novinářů píšících o eno-gastronomii uspořádala kancelář Austrian Wine Marketing Board - Wines of Austria pro tyto profesionály v pořadí již druhý "Weingipfel" (Wine Summit), na který pozvala 120 novinářů a dovozců vín z celého světa. Ti se vydali na třídenní putování po rakouských vinařských oblastech ve dnech od 30. května do 3. června. Pro účastníky letošního Summitu byly vypraveny celkem tři autobusy do vinařských oblastí Rakouska - jeden pro novice, druhý do severních vinařských regionů hraničících s Českou republikou (Weinviertel, Wagram, Wachau, Krempstal, Kamptal) a třetí na jih (Burgenland a Štýrsko). Jelikož jsme před dvěma lety absolvovali severní Central European Climates, vybrali jsme si tedy letos Panonian & Mediterranean Climates. Všechny vinařské regiony Rakouska leží na východě země, daleko od hor, sjezdovek a lyžařů. První dostaveníčko Summitu začalo ve středu večer pro všechny tři zájezdy společně jako neformální "Get-Together" v typické vídeňské Heurigen na předměstí ve stejnojmenné vinařské oblasti (Wien). Se 700 hektary vinic se Vídeň právem pyšní tímto dědictvím, které udržuje urbanizaci v šachu a vídeňská předměstí věčně zelená. Kromě Madridu je Vídeň jediným hlavním městem Evropy s významnou produkcí vína. Paříž s Prahou se dříve také mohly chlubit velkou rozlohou vinic a vinařskými tradicemi, ovšem ty doby jsou již dávno historií. Tradičně se ve vinárnách stylu Heurigen podává Spritzer (střik) z odrůdy Veltlínské zelené, my jsme však byli hosty jednoho z nejvýznamnějších vinařství vídeňské vinařské oblasti - Weingut Weininger, které má své sídlo ve Stammersdorfu. Byli jsme příjemně překvapeni vysokou kvalitou vín Fritze Weiningera z jeho vlastní vinice Nussberg, zejména jeho Gemischter Satz Alte Reben neboli směs devíti odrůd pocházejících ze starých keřů (Zierfandler, Sylvánské zelené, Červenošpičák, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a rýnský, Tramín červený, Rulandské bílé a šedé) i víny jiných výrobců, jakými bylo např. Edlmoserovo Veltlínské zelené z vinice Herrenholz nebo Ryzlink rýnský z Maurerbergu či Nussbergu z vinařství Mayer Beethovenova domu na Pfarrplatz. Všechna se perfektně snoubila k luxusnímu vídeňskému Schnitzelu s pestrými bramborovými a zeleninovými saláty. Jako třešničku na dortu nám nakonec Fritz Weininger nabídl jeho vlastní Cuvée Tribute Pinot Noir (Rulandské modré) z apelace Vídeň. Co je vlastně na rakouských vínech tak zvláštního a přitažlivého? Rakousko má přibližně stejnou rozlohu jako Česká republika s téměř trojnásobnou rozlohou vinic, proto by se mohla očekávat určitá podoba ve vínech z obou zemí. Všeobecně však rakouská vína, ač mají mnoho společného co se týká historie, klimatických podmínek i odrůdové skladby s víny moravskými, ve většině případů vystupují z řady svojí kvalitou a charakterem, o výhodnějších cenových relacích ani nemluvě. Možná, že se tomu už brzy dostaneme na kobylku...
Ve čtvrtek brzy ráno jsme odjeli od Parkhotelu Schönbrunn směrem k Neziderskému jezeru a první ochutnávku vín poblíž Donnerskirchen v oblasti Neusiedlersee-Hügelland, kterou nám s odborným výkladem přednesla Luzia Schrampf, vinařská novinářka pro Der Standard, Vinaria, Gault Millau a Süddeutsche Zeitung.
Terroir pohoří Leitha a jeho půdní a klimatické podmínky dávají za vznik některým báječným vínům. Naše první degustace s názvem "White Terroir Wines of Burgenland" se uskutečnila přímo ve vinici a mezi víny, která nám samotní vinaři představili, exceloval Leithaberg Weiss Erwina Tinhofa z Esenstadtu: svěží 65%-35% mix Neuburského a Rulandského bílého (Weissburgunder neboli Pinot Blanc) neuvěřitelné komplexity a Weissburgunder od Judith Beck z Golsu, obě z ročníku 2005.
Poté jsme přejeli na druhou stranu jezera a do ospalého městečka Illmitz poblíž maďarských hranic. V restaurantu Presshaus-Illmitz se k nám připojil Willi Klinger, nový ředitel rakouského Wine Marketing Boardu a spolu s Luzií nám představili vína z odrůdy Zweigeltrebe. Tato ochutnávka, nazvaná "Zweigelt Influenced by the Pannonian Climate" doprovázela také vinný raut, nejprve však přišel welcome drink v podobě vychlazených sektů Brut (Grüner Veltliner) a Extra Dry (Zweigelt) vinařství Szigeti. Z nabízených vín zaujal nejvíce Zweigelt Pannobile 2004 od Clause Preisingera a vynikající byl rovněž vzorek z ročníku 2004 z oblasti Carnuntum, poblíž slovenských hranic, který voněl a chutnal po moruších. Pocházel z vinice Haidacker vinařství Lukas Markowitsch z Göttelsbrunnu.
Po obědě jsme přejeli do nedalekého ornitologického centra Národního parku Neusiedlersee, kde nás čekala srovnávací ochutnávka vín vysokých přívlastků z obou břehů nazvaná "Sweet Wines from the Opposite Shore of the Lake: a Comparison". Nacházíme se v neobyčejné vinařské oblasti, lemované mělkým jezerem s vysokými porosty rákosí a proslavené svými ultra sladkými víny jako jsou bobulové výběry, výběry z cibéb a rákosová vína (Schilfmandl Weine), které jsme porovnávali s rustskými Ausbruchy z druhého břehu. Z řady vystupoval Wenzelův Ruster Ausbruch Saz 2005 z cuvée odrůd Furmint a Muškát žlutý a grapefruitový Beerenauslese Sämling 88 vinařství Angerhof Tschida.
A to nás již v přístavu čekala loď, která nás převezla přes jezero do pitoreskního městečka Rust, domova mnoha čápům, kteří zde právě hnízdili na komínech všech domů a také sídla rakouské Weinakademie-Rust, kterou řídí Dr. Josef Schuller, MW. Pepi Schuller je první a doposud jediný Master of Wine v Rakousku a po prohlídce vinařské akademie jsme společně zasedli v její degustační místnosti, kde nám za účasti dvou biovinařů byla představena vína biologické produkce Rakouska v degustaci nazvané "Austrian Organic Wines". Ochutnali jsme znamenitá bílá vína z odrůdy Veltlínské zelené jednotlivých viničních tratí Ried Maulbeerpark a Steinleithen, první z vinařství Wimmer-Czerny, druhý z Gut Oberstockstall a obě z oblasti Donauland/Wagram ročníku 2005, ale také prvotřídní Blaufränkisch (Frankovku) 2004 od Günthera Schönbergera, která měla téměř "toskánský" štych...
Den skončil degustací Frankovek apelace Mittelburgenland DAC z ročníku 2005 v zahrádce restaurantu Hoffgassl v Rustu, kde vzorky z vinařství Kirnbauer K+K, Wellanschitz a Hundsdorfer excelovaly. Následovala vertikální degustace 11 vín "Terroir-Wines of Burgenland", která se již podávala k chutné večeři. Nejvíce zaujala opět Frankovka, tentokát Selection 2004 od Josefa Tesche a nepřekonatelně dobrá Ina'mera 1999 od Jurise z Golsu. A potom už zbývala jen dobrá noc ve Sporthotelu Rust.
Druhý den po snídani jsme se vydali směrem na jih, do Štýrska. Cílem byl impresivní Schloss Stainz v západním Štýrsku, ve kterém nás čekala degustace speciality této oblasti - "Schilcher - a Zesty Austrian Speciality", kterou komentovali i účastníci z naší skupiny, Darrel Joseph a Arne Ronold, MW. Byla to skutečná zvláštnost, jelikož toto růžové víno vyrobené z odrůdy Blauer Wildbacher je typické pouze pro oblast Weststeiermark, i když se malé procento pěstuje také v oblasti Veneto v Itálii (Collalto, Colli Trevigiani). Osm vzorků nádherně ovocitých a pitelných vín se svěží kyselinkou nám evokovaly roztodivné aroma a chutě, od lesních jahod a malin až po exotickou kvajávu. Myslím, že těmto vínům přišli na chuť i ti degustátoři, kteří je chutnali poprvé, zejména těm jakým byl např. Schilcher Haderberg Gottfrieda Hainzla a Schilcher Hochgrail Vulgo Lex Stefana Langmanna, oba z ročníku 2006, zatímco výběr z hroznů 2006 Eduarda Webera a Barrique 2003 Ericha Kuntnera byla překvapivě vína červená, která se vyrábějí jen v dobrých ročnících. Posledně jmenovaného vína bylo vyrobenou pouze 2000 lahví, připomínalo šťavnaté Chianti a jeho povidlová chuť byla bezpochyby zlatým hřebem degustace. Arne Ronold, MW, vydavatel norského časopisu o víně "Vinforum" a bývalý matematic a nukleární fyzik, jenž se zasloužil o velkou popularizaci Schilcheru v Norsku, konstatoval, že norský státní monopol tato vína doslova nestačí do Norska dovážet. Není divu, že mu Rakušané nedávno udělili velkou cenu Bacchus Award za jeho zásluhy!
A nyní hurá na " Schilcher Parcours" v zahradním restaurantu Rauch Hof, Stainz s obědem, který byl připraven v duchu degustovaných vín. Bouřka, která hrozila překazit naši garden-party, naštěstí rychle přešla jinam a tak jsme si mohli do poslední kapky vychutnat šťavnatý a elegantní Schilcher Elegance z vinařství Josef Lazarus, kterého těsně následovaly mladé Schilchery Klassik Haralda Floriana a Stefana Pauritsche. Neuvěřitelně svěží a vyvážený byl rovněž A'Siassa Schilcher Auslese ročníku 2002 Franze Strohmeiera s obsahem kyselin 11,5!
Avšak vlajkovou lodí Štýrska je odrůda Sauvignon Blanc a za účelem ochutnávky jednoho z nejtypičtějších vín, která tento kultivar dává v oblastech jako jsou Sancerre, Nový Zéland a Štýrsko, jsme se vydali do malebné vesničky Kitzeck v jižním Štýrsku poblíž slovinských hranic a do hotelu Steierland s úžasnou vyhlídkou na vinice krajiny, které se rovněž přezdívá "rakouské Toskánsko". Darrel Joseph a Helmut Knall nás doprovázeli řízenou degustací nazvanou "Sauvignon Blanc - Styria's Flagship Grape" s pečlivě vybranými vzorky. Tentokrát nejlépe zabodovalo vinařství Tement, spolu s vinařstvími Lackner-Tinnacher a Walter und Erich Polz.
Na cestě do hotelu Weinlandhof Familie Wratschko v městečku Gamlitz proběhlo v autobuse losování, podle kterého si účastníci vytáhli z klobouku jméno vinařství, s jehož představiteli stráví večer a večeři. Společně s Norem Arne Ronoldem jsme měli šťastnou ruku a vylosovali jsme si vinařství světového renomé - Sattlerhof, které se nacházelo v Sernau, nedaleko od naší základny. Sattlerhof je však nejen vinařství, ale také restaurační a ubytovací zařízení na vysoké úrovni, o němž píší Gault Millau, À la Carte, Falstaff, Wo isst Österreich, Feinschmecker aj., a které vedou bratři Hannes a Willi Sattler. V nepřítomnosti Williho, jenž se právě nacházel u klientů v Holandsku, se naší trojice ujala jeho manželka Maria. Ukázala nám strmou vinici Sernauberg, která se nachází přímo za usedlostí, vinařství a sklepy. Poté jsme v degustační místnosti vinařství ochutnali celý sortiment vín: Cuvée Vom Sand, Welschriesling Alte Rebstöcke, Muskateller, Weissburgunder, Morillon a Sauvignon Klassik a nakonec jsme zasedli k večeři v přilehlé restauraci, což byl za doprovodu vín z jedinečných viničních tratí Sernauberg, Kranachberg a Pfarrweingarten, opravdický gurmetský zážitek. Dlouhá cesta autobusem do Thermenregionu a lázeňského města Baden nás čekala další den ráno, ale mnozí z nás uvítali tento malý odpočinek při přesunu než jsme opět zasedli "ke strojům" v bádenském kasinu, kde pro nás byla připravena ochutnávka dvou specialit tohoto regionu - vína z odrůd Zierfandler a Rotgipfler (Červenošpičák) a jejich cuvées. A právě Grosse Reserve vinařství Spaetrot-Gebeshuber polechtalo chuťové pohárky mnohého účastníka.
Po obědě na terase kasina už pak byl jen čas nasednout zpátky do autobusu a vrátit se zpět do Parkhotelu Schönbrunn ve Vídni. Večer pak byl připraven v duchu "The Austrian Wine Party" ve velkolepém Schloss Belvedere. Po uvítacím sektu a prohlídce zámeckých komnat s obrazovou galerií následovala večeře, při které bylo možné ochutnat desítky, ba stovky, vzorků ze všech koutů Rakouska. Nechyběla ani každoroční soutěž degustátorů o "Best Nose of the Summit 2007". K tomu nám k poslechu i tanci hrál jazzový orchester. Vyvrcholením večera (a vůbec celého Summitu) byl nestřežený okamžik, kdy se ředitel rakouského Wine Marketing Boardu Willi Klinger uchopil mikrofonu a zazpíval přítomnému obecenstvu přehršli hitů z 50. a 60. let, ke kterým si spolustolovníci s chutí zatančili jive nebo rock'n'roll...! Foto © ÖWM/Stöcher, M. Kapczynski a autoři
|