Helena Baker, Chodouň 82, 267 51 Zdice, Czech Rep. tel: +420 606 751 845 email: helena@bakerwine.cz
O nás
Aktuality
Publicistická činnost
GUSTIBUS - Toulky za vínem
Články o eno-gastronomii
Snoubení pokrmů s víny
O víně
Vinařský průvodce víny ČR A-Z
Ostatní činnost




JM Víno






www.fijev.org

nekuracke restaurace

Máte přátele, které by zajímaly tyto stránky?
Doplňte do pole emailovou adresu, na kterou zašleme profil Bakerwine.cz

a zde doplňte Vaše jméno:

Sicilia En Primeur 2008

Eno-gastronomické sympozium, Marsala


SICÍLIE - OSTROV VÍNA

Révě vinné se dařilo na největším ostrově Středomoří již v dobách antických, kdy tvořil součást území tzv. Enotrie. Staří Řekové, kteří jih Itálie od osmého století před Kristem kolonizovali, byli totiž kvalitou místních vín z domorodých odrůd tak nadšeni, že dali této oblasti přízvisko Oenotria (Země vína).

Ačkoliv je Sicílie oddělená od italské pevniny pouze úzkým Messinským průlivem, je zcela odlišná od ostatních jižních regionů Itálie. Je jednou z nejproduktivnějších vinařských oblastí celé Itálie, kterou pouze nedávno předstihl region Veneto co se týká roční produkce vína. Přestože kvalita (nikoliv kvantita) vína nebyla historicky nikdy hlavním cílem a donedávna svá vína lahvovala pouze tři vinařství na Sicílii - Duca di Salaparuta, Regaleali a Rapitalà - a doposud se lahvuje jen nepatrné množství vín z celkové produkce, v poslední době se pozorost sicilských vinařů soustřeďuje na snížení produktivity a stále lepší kvalitu. Potenciál tohoto enigmatického ostrova je totiž skutečně obrovský a
v současné době probíhají v sicilském vinařství dramatické změny.

Sicílie v číslech
Sicílie je největším a nejzalidněnějším (5,5 mil. obyvatel) regionem Itálie. Celková rozloha vinic je 118.583 ha,
z toho 76.569 ha z celkové výsadby jsou bílé a 42.014 ha modré odrůdy révy vinné.

Ačkoliv má Sicílie pro označení vín 22 apelací DOC (Denominazione di Origine Controllata) a jednu DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), vína DOC/DOCG  představují  pouhá dvě procenta celkové produkce.  Označení IGT (Indicazione Geografica Tipica), které vinaři preferují, jim totiž dává větší flexibilitu. Zbytek (a to je většina produkce) tvoří tzv. vino sfuso, neboli cisternové víno.

Sicílie má velmi příznivé podmínky pro pěstování révy vinné. Léta jsou horká s velmi nízkými srážkami a vinice se nacházejí v relativně vysokých nadmořských výškách (700 m není nic neobvyklého) s vysokými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí (až 15 ºC).

Vinice jsou ze 65 % vysázeny na úpatí viničních hor, 30 % v nížinách a
5 % tvoří vinice ve vysokých nadmořských výškách. Nejpěstovanější místní modrou odrůdou je Nero d'Avola (15,82 %), z bílých se nejvíce pěstuje Catarrato Bianco (33,21 %), ačkoli z dřívějších 46% to znamená značný pokles. Z mezinárodních odrůd je v současné době nejpopulárnější Syrah (4,35 %), Merlot (4,05 %), Chardonnay (4 %) a Cabernet Sauvignon (3,29 %).

Sicílie má celkem 9 provincií. Jsou to: Agrigento (AR), Caltanissetta (CL), Catania (CT), Enna (EN) Messina (ME), Palermo (PA), Ragusa (RG), Siracusa (SR), Trapani (TP).

Sicilské odrůdy révy vinné a sicilská vína
Největší dilema sicilských vinařů se zdá dnes být dobytí reputace založené na tzv. "mezinárodních" odrůdách anebo si vytvořit image autochtonními odrůdami. Zatímco na světových trzích nadále excelují kultivary jako jsou Chardonnay a Cabernet Sauvignon, sicilští pěstitelé se stále snaží jim porozumět, a to především tomu, jak se chovají v kupážích s autochtonními odrůdami a jak vyjadřují v různých oblastech Sicílie. Asembláž typického domorodého kultivaru Nero d'Avola s více strukturovaným Cabernetem nebo Merlotem nemusí být vždy úspěšná. Naopak kupáž odrůd Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio, která v DOC známé sopky vytváří červené Etna Rosso, je vynikající, zatímco Frappato a Calabrese dávají první DOCG víno Sicílie - Cerasuolo di Vittoria.

Z bílých odrůd převládá Inzolia, které se také říka Ansonica, což je poněkud matoucí a kromě ní se pěstují odrůdy Carricante, Catarratto, Grecanico a Grillo. Malvasia, Zibibbo (což je vlastně Muškát z Alexandrie) a Moscato di Pantelleria, jsou populární odrůdy ostrovů Lipari a Eolie, kde dávají především vína passito. A konečně Fiano, původem z Kampánie, si našlo (díky vinařství Planeta) na Sicílii svůj terroir.

V současné době na Sicílii existuje 22 apelací DOC a jedna DOCG:

Alcamo (DOC od r. 1972) - velká vinařská oblast pro suché bílé víno
z odrůdy Catarratto Bianco, která se nachází poblíž města Alcamo v provincii Trapani.
Cerasuolo di Vittoria (DOC od r. 1973, povýšeno na DOCG v r. 2005) - třešňově červené víno vyrobené převážně z odrůdy Frappato (cuvée musí obsahovat 40 % této odrůdy) a Calabrese, které se pěstují v okolí Vittorie na jihu ostrova v samostatné zóně v provincii Ragusa, která byla nedávno povýšená na DOCG - jako první vinařská zóna Sicílie.
Contea di Sclafani (DOC od r. 1996) - Sclafani Bagni je středověké město, které postavil mocný rod Sclafani na místě, kde pravděpodobně stála usedlost z doby Byzantské říše. Dnes je celá tato oblast vinařskou zónou, která spadá do provincií Caltanissetta a Agrigento. Pěstují se zde převážně bílé odrůdy Inzolia (také známá pod názvem Ansonica) a Catarratto.
Contessa Entellina (DOC od r. 1993) - zóna poblíž stejnojmenného města v údolí Belice v provincii Palermo pro vína Bianco (z odrůd Ansonica, Chardonnay, Grecanico a Sauvignon), Rosato a Rosso (Calabrese, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Nero). Odrůdová vína musí obsahovat 85 % dané odrůdy.
Delia Nivolelli (DOC od r. 1998) - je výsledek inovací realizovaných v provincii Trapani koncem minulého století. Zahrnuje 13 různých vín na bázi autochtonních i mezinárodních odrůd.
Eloro (DOC od r. 1994) - je zóna na nejjižnějším cípu Sicílie v provincii Siracusa známá svými plnými červenými víny z autochtonních odrůd Frappato, Pignatello a Nero d'Avola. Tradičně se tato vína používala do kupáží s víny z pevniny, za účelem lepší struktury a bohatšího těla.
Erice (DOC od r. 2004) - tato vinařská zóna leží v provincii Trapani a pro výrobu vín nesoucích její označení se používají jak autochtonní odrůdy Catarratto, Nero d'Avola, Grillo, Insolia, Frappato, Perricone a Zibibbo, ale také Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Syrah a Cabernet Sauvignon.
Etna (DOC od r. 1969) - vinařská zóna na úpatí sopky Etny v provincii Catania pro vína Bianco z odrůd Carricante a Catarratto a Rosato a Rosso z odrůd Nerello (Mascalese a Cappuccio). Přední vinařství je Benanti a jeho špičkové Rovitello je víno, které může zrát. Klimatické podmínky v oblasti Etny jsou více pouštní než středomořské.
Faro (DOC od r. 1976) - zóna poblíž Messiny ve stejnojmenné provincii, která se rozkládá až po mys Faro s majákem (it. faro) dříve produkovala oblíbená červená vína z odrůd Nerello. Dnes se o renesanci těchto vín snaží vinařství Palari a Bagni.
Malvasia delle Lipari (DOC od r. 1973) - starobylá vína z osobitého druhu Malvasie, která se na Liparských a Eolských ostrovech pravděpodobně pěstovala ještě před příchodem Řeků. Jsou hluboké oranžovo-okrové barvy vůní připomínající zralé meruňky a citrusové plody. Vína DOC Malvasia delle Lipari spadají do provincie Messina. Podle místní legendy název Malvasia vznikl z modlitby místního farmáře, který údajně nesl víno svému otci a po zastavení arabskou hlídkou a přeptání co to nese, farmář odpověděl, že slézovou šťávu. Když Arab chtěl nápoj ochutnat, farmář poprosil Boha: "Malva sia" (budiž sléz) a tak se také stalo. Malvasia delle Lipari se vyrábí ve velmi malém množství metodou starou tisíce let (podobně jako Moscato di Pantelleria), kdy se hrozny nechávají sušit na slunci na tzv. passito.
Mamertino di Milazzo (DOC od r. 2004) - populární víno již v dobách antických, kterým Julius Caesar slavil svá vítězství. Ačkoliv se Mamertino spojuje spíš s Messinou, hrozny údajně rostly na úpatí Etny a v okolí Agrigenta ještě dávno předtím, než na Sicílii dorazili kolonizátoři. Dnes tato DOC zahrnuje čtyři druhy vín: bílé a červené Mamertino (cuvée), Calabrese/Nero d'Avola a Grillo-Ansonica.
Marsala (DOC od r. 1969) - Marsala pochází z oblasti stejnojmenného města v provincii Trapani a donedávna byla nejslavnějším vínem Sicílie, které pro anglický trh v roce 1773 vytvořil liverpoolský obchodník John Woodhouse. Ovšem ještě mnohem dříve si Lord Nelson za napoleonských válek ve Středomoří všiml tohoto sicilského vína, které svým námořníkům začal dávat jako náhražku za rum, což jí zaručilo její pozdější slávu. Je vyrobená scelením odrůd Catarratto, Grillo a Inzolia a dolihovaná vinným destilátem. Na trhu se objevuje jako Fine, Superiore a Vergine. Vína typu Vergine se nesmí doslazovat a starší exempláře zvané Riserva nebo Stravecchio zrají v systému sudů zvaných solera podobně jako Sherry. Během posledních let se image Marsaly dostala znovu do povědomí konzumentů, po letech stagnace vlivem přidáváním roztodivných příchutí (vaječné, mandlové či kávové) jako vino aromatizzato, které sloužilo spíš jako základní řada určená do kuchyně. Víno Marsala dnes prožívá tzv. renesanci, kdy zákony DOC vztahující se na toto speciální víno byly přepracovány a v důsledku toho několik vinařských firem uvádí na trh vysoce ceněný sortiment.
Menfi (DOC od r. 1995) - archeologické nálezy z doby řecké a římské v této provincii Agrigenta svědčí o tom, že byl v okolí Menfi a starobylém městě Inycon velmi čilý trh s vínem. Přesto však byla tato oblast označena jako DOC až v roce 1995. Pěstují se zde jak tradiční autochtonní odrůdy, tak mezinárodní.
Monreale (DOC od r. 2000) - legenda praví, že vína z Monreale způsobila v r. 251 př. Kr. ústup kartáginského generála Hasdrubala a jeho armády před dobytím Palerma. Oblast získala svoji DOC až po restrukturalizaci vinic, do kterých byly vedle tradičních domorodých kultivarů Perricone a Nero d'Avola rovněž vysázeny mezinárodní odrůdy Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot.
Moscato a Passito di Pantelleria (DOC od r. 1971) - ostrov Pantelleria náleží do provincie Trapani a je to nejjižněji položená oblast DOC v Itálii. Vztahuje se na slavné Moscato z odrůdy Zibibbo, která roste na velmi nízkém vedení ve vulkanických půdách a dává dva různé styly vín: Moscato di Pantelleria a Moscato Passito di Pantelleria (slámové víno).
Moscato di Noto (DOC od r. 1974) - stejně jako Moscato di Siracusa (viz níže), Moscato di Noto pochází z provincie Siracusa, konzumuje se však jako víno mladé, bez dalšího školení a vyzrávání, což je dělá svěžím a delikátním. Vyrábí se pouze v malém množství.
Moscato di Siracusa (DOC od r. 1972) - toto muškátové víno je jedno z nejstarších vín ostrova, avšak díky jeho kolísavé kvalitě a rivalitě s výše uvedeným Moscato di Noto, se sicilští vinaři přiklánějí k produkci posledně jmenovaného vína.
Riesi (DOC od r. 2000) - název této apelace je odvozen z Latiny a znamená něco jako "neobhospodařovaná země" a nachází se v provincii Caltanissetta. Udělení DOC si tato vinařská zóna zasloužila svojí charakteristikou vín a díky přednosti domorodým kultivarům Frappato, Calabrese a Ansonica před mezinárodními kultivary Chardonnay a Cabernet Sauvignon.
Salaparuta (DOC od r. 2006) - Salaparuta je město s mohutnou historií v provincii Trapani. Bylo založené Araby, potom znovu vybudované okolo středověké pevnosti z 15. století a konečně kompletně přestavěné po zemětřesení v r. 1968. Tak jako ve většině ostatních DOC i zde se pěstují místní odrůdy Nero d'Avola, Catarrato, Inzolia a Grillo spolu s módními kultivary jako jsou Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah. Tato podoblast má velký potenciál, ale bohužel málo vinařství, které by jej dokázali plně realizovat.
Sambuca di Sicilia (DOC od r. 1995) - dle archeologických nálezů se lze domnívat, že révu vinnou sem pravděpodobně dovezli staří Řekové. Sambuca se nachází v provincii Agrigento a její vína se odjakživa těšila skvělé reputaci a poptávce. Od udělení DOC pěstitelé rovněž experimentují s mezinárdními odrůdamy jako jsou Cabernet Sauvignon a Chardonnay.
Santa Margherita di Belice (DOC od r. 1996) - tato vinařská zóna se nachází v provincii Agrigento, která byla osídlená Araby okolo r. 827 a tradice pěstování révy vinné v jejím úrodném údolí se datuje z těchto dob. Kromě vín Bianco a Rosso se zde vyrábí dalších pět druhů vín z místních odrůd.
Sciacca (DOC od r. 1998) - v této vinařské zóně provincie Agrigento se daří dobře všem odrůdám révy vinné. Kromě vín Bianco, Rosso a Rosato produkuje dalších 7 druhů vín jak z autochtonních, tak dovezených kultivarů. Nejzajímavějším vínem je bezesporu Riserva Rayana, která se vyrábí z kupáže odrůd Catarratto Lucido a Inzolia v přísně definované podoblasti, zraje dva roky, z toho jeden v dubu a vyznačuje se barvou ryzího zlata s intezivní vůní a plnou chutí.
Vittoria (DOC od r. 2005) - vinařská zóna Vittoria v provincii Ragusa získala svoji DOC krátce poté co Cerasuolo získalo DOCG. Vittoria DOC dává vína Bianco a Rosso z odrůd Ansonica, Nero d'Avola a Frappato, která jsou přístupnější než Cerasuolo.

Sicilia En Primeur 2008
Již popáté uspořádala organizace Assovini Sicilia prezentaci nového ročníku vín nazvanou Sicilia En Primeur. Letošní edice se konala v luxusním hotelovém komplexu Baglio Oneto Resort, který se nachází mezi městy Marsalou a Trapani v západní části ostrova.

Celá akce se odehrála ve dvou dějstvích: novináři píšící o víně, kteří se sjeli ze všech koutů světa (od Kanady a USA až po Indii a Japonsko) byli rozděleni do dvou skupin, kdy každá z nich během dvou dnů navštívila nejrenomovanější vinařství buď v západní nebo východní části ostrova. Obě skupiny se poté zúčastnily konference, během níž hlavní aktéři této prezentace, Lucio Tasca d'Almerita a renomovaný enolog Riccardo Cotarella, představili nová vína ročníku 2007 s důrazem na sicilské domorodé odrůdy.

Akce "Sicilia En Primeur" byla jedinečnou příležitostí pro zahraniční hosty jak se během pár dnů seznámit s moderními víny Sicílie, a to jednak pomocí tzv. "enotours" - exkurzemi do několika vinařských podniků buď v západní či východní části ostrova. Měli jsme tak možnost poznat samotné tvůrce moderních sicilských vín, vypravit se do jejich vinic, obeznámit se s jejich výrobními postupy a pomocí řízených degustací s jejich sortimentem a často i se spojením jednotlivých vín ve snoubení s typickými pokrmy tohoto individuálního ostrova unikátní krásy. Celá akce poté vyvrcholila během víkendu v kongresovém zázemí Resortu Baglio Oneto jako "Conferenza e rating della Vendemmia 2007" (konference a hodnocení ročníku 2007).

Doprovodný program návštěv vinařství byl organizátory pečlivě vypracován a celá flotila minibusů se rozjela se stovkou novinářů všemi směry v obou částech ostrova. Zvolila jsem si západní část, což mělo výhodu, že jsme spolu se všemi kolegy ubytovanými v hotelu Baglio Oneto po celou dobu pobytu na Sicílii nemuseli měnit působiště.

Jelikož jsem ve Středomoří kdysi prožila několik krásných let, očekávala jsem příznivější počasí. Sicilská jarní krajina byla sice sytě zelená a v horách odkvétaly mandloně, zatímco v údolích se růžověly květy třešní, ale silné studené větry, prudké deště, krupobití, hromy a blesky, které občas vystřídal sluneční svit jsem ještě v tomto ročním období v těchto zeměpisných šířkách nezažila. Ve všech vinařstvích, která jsme navštívili nás zato očekávalo hřejivé přivítání, káva a zákusek po ránu tu, či oběd po prohlídce a degustaci onde.

Brugnano (www.brugnano.it) je mladá firma (první ročník 2006) se sídlem v Partinico v provincii Palermo poblíž zálivu Castellammare, kterou založili sourozenci Brugnano. Enolog Vincenzo Bambina se snaží vytvářet svěží vína s dlouhotrvajícím vjemem, která nejsou kompotová nebo marmeládovitá, jak bývalo na Sicílii tradičně zvykem. Z bílých jsme ochutnali Kue, což je cuvée odrůd Insolia a Viognier, které je silně intenzivní, citrusové a dlouhé; Insolia in purezza, méně intenzivní, ale lepší struktury. Z červených zaujalo Naisi (70 % Nero d'Avola, 30 % Tannat), hluboké, vonící a chutnající po třešních, dobře pitelné, s balzamikovými podtóny a Honoris Causa (70 % Nero d'Avola, 30 % Syrah), které bylo velmi elegantní a dobře stavěné.

Vinařství Cusumano (www.cusumano.it) se nachází rovněž v obci Partinico a vedou ji  bratři Alberto a Diego a enolog Mario Ronco. Ostatně Diega Cusumana znám již z konference v Cortině d'Ampezzo, kde se šesti dalšími protagonisty sicilského vinařství představil moderní vína Sicílie. V tomto state-of-the-art vinařství jsme se soustředili na tzv. territoriální vína neboli vína ze specifických poloh, nesoucí označení IGT:  Angimbè (Insolia 70 %, Chardonnay 30 %) - nádherně svěží, Benuara (Nero d'Avola 70 %, Syrah 30 %) - dobře pitelné, Cubià (Insolia 100 %) - výrazně minerálovité, Sàgana (Nero d'Avola 100 %) - šťavnaté, Jalè (Chardonnay 100 %) - výrazně citrusové a nádherně vyvážené Noà (Nero d'Avola 40 %, Merlot 30 %, Cabernet Sauvignon 30 %).

Dlouhého přejezdu, který nám trval než jsme hluboko v horách spatřili Abbazia Sant'Anastasia (www.abbaziasantanastasia.it) poblíž Castelbuono jsme využili k pokochání se a vychutnání dramatické sicilské krajiny. V místě bývalého opatství řádu Theatine (později benediktýnského) založeného okolo r. 1100 si Francesco Lena v r. 1980 vybudoval modelové vinařství s prvotřídní restaurací (Relais Santa Anastasia) a komfortním ubytováním pro návštěvníky.  V degustační místnosti jsme ochutnali sortiment bílých a červených vín:  Contempo (Inzolia) květnatého aroma, Sinestesia (Inzolia, Sauvignon Blanc) minerálovitého charakteru, velmi osobité Gemelli neboli Blíženci (Chardonnay), sametové Passomaggio (Nero d'Avola, Merlot) a Litra (Cabernet Sauvignon), hluboké, hutné s velkým potenciálem (ročník 2004).

Rodina Fazio (www.faziowines.it) se v podoblasti Erice zabývá vinařením již po několik generací. Zde na mně čekalo překvapení:  v degustaci sortimentu IGT Sicilia jak odrůdového Gàbal (Nero d'Avola), Shiraz, Grillo, Insolia a Catarratto, tak cuvées Brusìo (Insolia, Chardonnay), Montèlimo (Nero d'Avola, Merlot) a PietraSacra DOC (Cabernet Sauvignon, Nero d'Avola, Merlot) nám byl představen vynikající exemplář odrůdy Müller-Thurgau IGT Sicilia ročníku 2007 a 2006!

Ve známém vinařském podniku (ještě z mých dob života v Londýně) Tenuta Rapitalà (www.rapitala.it) - název Rapitalà pochází z arabského výrazu Rabidh-Allah a znamená Allahova řeka - v Camporeale provincie Palermo nás přivítal sám Conte Laurent Bernard de la Gatinais, současný president uskupení. Jeho rodiče, hrabě Hugues Bernard de la Gatinais a rodák z bretaňského přístavu St. Malo se oženil s Gigi Guarrasi ze slavného rodu v Palermu a v roce 1968 se oba angažovali v rekonstrukci vinařství a sklepů zničených v témže roce zemětřesením v Belice. Výsledkem je výstavní vinařství, které se nedávno stalo součástí Grupo Italiano Vini. Uvádí především na trh vína v zóně Alcamo DOC a vyvíjejí další vína širokého sortimentu.

Majitelům vinařství Feudo Disisa (www.vinidisiza.it) se vyplnil jejich sen a začali produkovat svá vlastní vína.  Vína z vinic usedlosti Disisa byla renomovaná již v 11. století a rodina Disisa je pyšná na to, že může pokračovat v této dlouhé tradici. Sortiment zahrnuje bílá vína Chara IGT (Catarrato Lucido, Insolia) připomínající broskve, Tornamira (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah) s nádechem lesního ovoce, odrůdová Adhara IGT (Syrah), Grillo, Chardonnay a Nero d'Avola.

Cantine Calatrasi (www.calatrasi.it) založili dva bratři, Giuseppe a Maurizio Miccichè v r. 1980.  Samotné vinařství se nachází v lokalitě San Cipirello, nějakých 30 km jižně od Palera v údolí Jata, zatímco rodinné usedlosti a vinice jsou v Campfiorito (274 ha poblíž Corleone),  Ginestra (100 ha mezi San Cipirello a Piana degli Albanesi) a Mazara (150 ha).  Etiketa Terre di Ginestra je vlajkovou lodí vinařství pod níž se lahavuje bílé Catarrato, červené odrůdové Nero d'Avola a červené cuvée 651 Rosso (Nero d'Avola a Syrah).

Marsala - Città del Vino, tak nazval ve svém uvítacím proslovu starosta Marsaly Renzo Carini své město, které letos hostilo pátý ročník "Sicilia En Primeur" a s ním stovku italských a zahraničních novinářů a ještě více místních aficionados a samozřejmě vinařů z celého ostrova.  Marsala - město, které má víno ve svém DNA !  Ovšem víno Marsala bylo jediné, co mi na této misi chybělo, a to až do té doby, než jsem si na letišti v Palermu před odletem koupila láhev Targa Florio Superiore Riserva Ambra Semisecco ročníku 1998...  A tak nezbývá než se na tento kouzelný ostrov znovu vrátit a vychutnat si nejen Marsalu, ale podívat se i do vinařství v oblastech východní části ostrova, kterou jsem ještě neměla možnost navštívit.

Místní gastronomie
Ze Sicílie pochází mnoho kulinářských specialit.  Je např. domovem těstovin, kdy Arabové údajně představili na ostrově předka dnešních špaget, jménem itriiya.  Arabský vliv na kuchyni tohoto ostrova je vůbec velmi markantní.  Nejen, že sem dovezli lilky, papriky, jasmín a citrusové plody, byli to i vynálezci zmrzliny!  Sicílie produkuje obrovské množství obilí, vína, stolních hroznů, oliv, olivového oleje a různé zeleniny a domácí jídelníček je složen právě z kombinací těchto komodit nejrůznějších barev a velikostí.  Maso není součástí místní ekonomiky ani kuchyně, zato dary moře se těší velké oblibě.  Poblíž Catanie v rybářských městech Aci Castello a Aci Trezza je významný a velmi rušný trh s mečouny.  Také tuňák má v sicilské kuchyni důležité místo, stejně jako jeho jikry, nazývané bottarga (viz níže).  Mandle, pistácie a pinie se používají liberálně, stejně tak kapary, fíky, rozinky, artyčoky a karob. Mandlové, pistáciové a marcipánové cukroví je jedno z nejlepších, jaké jsem kdy v Itálii okusila.  Sicílie je také domovem několika různých plemen ovcí, např. Modicana a Belice.  Plemeno Modicana dává slavný sýr Ragusano DOP.  Další sicilské sýry jsou Pecorino Siciliano DOP, Vastedda della Valle del Belice, Ricotta Infornata, Provola delle Madonie, Provola dei Nebrodi, Piacentino, Maiorchino, Canestrato a Caciocavallo Palermitano.

Specialita:  Bottarga  (Kaviár Středomoří)
Bottarga je snad nejlépe utajené kulinářské tajemství Středomoří.  Jsou to jikry tuňáka nebo parmy šedé, solené a sušené na vzduchu.  Celý proces vyžaduje velkou zručnost, neboť blána, pod níž se nacházejí jikry se nesmí poškodit, aby se uchovala distinktivní, mírně kořeněná chuť této delikatesy.  Výsledná pochoutka se strouhá buď na těstoviny, nebo se přidává do zeleninových pokrmů a salátů.  Gurmeti si přijdou na své s kouskem teplého toastu s tenkými hoblinkami bottargy pokapané olivovým olejem, citronovou nebo pomerančovou šťávou a zaprášenou čerstvě umletým černým pepřem.

Snoubení pokrmů s víny
Beccaficu (sardinky, nadívané, smažené či pečené) - Etna Rosato
Braccioli di Pesce Spada (nadívaný mečoun) - Planeta Cometa (Fiano)
Cassata (dort s kandovaným ovocem) - Moscato Passito di Pantelleria
Cuscusu (kuskus s rybím ragú) - Corvo Bianco
Fritelle di Melanzane (smažené baklažány) - Cerasuolo di Vittoria
Pasta con le Sarde (těstoviny se sardinkami) - Terra di Ginestre Bianco
Peperonata (pečené papriky s tomaty, cibulí a olivami) - Bianco d'Alcamo
Polpette nella Foglia di Limone (masové kuličky zabalené do citronových listů ) - Alcamo
Tonno alla Siciliana (tuňák na sicilský způsob) - Regaleali Nozze d'Oro


Foto © H. Baker, P. Šebek


1568412 Copyright 2000-2004, IT-MEDIA a.s., publikační systém MediaAdmin