Začátkem října, kdy v oblasti Languedoc končí kampaň vinobraní, plánujeme navštívit malý mikroregión označený vinařskými obcemi Aniane, Gignac a Jonquières v národním parku Haut-Languedoc. Po konzultaci s Gaëlem Guibertem z vinařství Mas de Daumas-Gassac (na snímku vpravo se mnou a Andreou Krausovou při letošní degustaci v Kaiserštejnském paláci), navštívíme nejen toto slavné vinařství, ale i další např. také v apelacích Coteaux du Languedoc a Pic Saint Loup. Program: Pátek, 12.10.07 - odlet Praha v 17h00 do Londýna. Sobota, 13.10.07 - odlet Londýn v 06h05, přílet Montpellier 09h00. Transfer minibusem do Aniane a ubytování v hotelu Saint Benoît s bazénem a restaurací. Návštěva vinařství Mas de Daumas Gassac, o kterém Hugh Johnson tvrdí, že je jediným "cru" v oblasti Midi. Toto vinařství se nachází v údolí horního toku řeky Gassac mezi městy Gignac a Aniane v nadmořské výšce 500 m, kde v noci vanou chladné větry z pohoří Larzac, které hrozny i v nejparnějším létě ochladí. Vinice jsou navíc často obráceny směrem k severu, aby se minimalizovaly účinky ostrého přímého slunečního svitu. Keře jsou z respektu k přírodě vysázeny i na pasekách tohoto obrovského pralesa garrigue, odkud do vinic příležitostně zabrousí i divočáci, aby se namlsali sladkých hroznů... Tento unikátní terroir, neklonované odrůdy, nízké výnosy a důkladná agrotechnika keřů přispívají k individualitě a osobitému charakteru těchto vín. Nejrozšířenější odrůdou je Cabernet Sauvignon, který je z vinic starých 40 let, avšak najdeme zde kultivary pocházející z různých slavných oblastí: např. Merlot z Pomerolu, Auxerrois (Cot, neboli Malbec) z Cahors, Cabernet Franc ze Chinonu, Tannat z Madiranu, Pinot Noir z Burgundska, Viognier z Condrieu, Syrah z Côte-Rôtie, Petit Manseng ze Jurançonu, Nebbiolo z Piemonte, Tempranillo z oblastí Rioja či Malmsey z Madeiry. Nechybí ani vzácné kultivary z kolébky vín Gruzie a Arménie. Přestávka na oběd. Odpoledne návštěva Domaine de l'Hortus, Coteaux du Languedoc, poblíž slavné dominanty Pic Saint Loup, kde nás přivítá Jean Orliac, zakladatel firmy (1981), která se dnes řadí k jedněm z nejlepších v kraji (viz Global Encyclopedia of Wine, Harper Collins). Neděle, 14.10.07 - po snídani návštěva vinařství Mas Cal Demoura v Jonquières, které se nachází v sousedství Mas Jullien (posledně jmenované vinařství je každoročně již od března vyprodané a vína lze zakoupit pouze na objednávku po alokaci - návštěva neměla smysl, neboť prý není co degustovat...). Nicméně, otec majitele Oliviera Julliena, Jean-Pierre Jullien, před třemi roky prodal vinice a sousední usedlost Vincentovi a Isabelle Goumardovým (Mas Cal Demoura), jež nyní produkuje velmi kvalitní vína. Naše návštěva je na základě doporučení Oliviera Julliena. Přestávka na oběd v okolí (Château de Jonquières, La Terrace Mimosas) nebo v Saint-Guilhem-le-Desert a prohlídka městečka s jeskyněmi. Transfer na Château Bas d'Aumelas v commune Aumelas, kde navštívíme vinařství bratrů (baronů) Geoffroy a Jean-Philippe d'Albenas.
Pondělí, 15.10.07 - dopoledne návštěva vinařství Château Capion, které vlastní švýcarská rodina Adriana Bührera. Jejich vína, pro která konzultuje Jihoafričan Nick van de Merwe (vinařství Saxenburg, Stellenbosch patřící stejnému majiteli jako Château Capion) se vyznačují podobným "terroir" jako jeho soused Mas de Daumas-Gassac. Přestávka na oběd. Přesun do obce Cournonsec a Domaine Terre Megère, kde nás v 16h přivítá Monsieur Michel Moreau a pokud čas dovolí Domaine Montrose. Úterý, 16.10.07 - 09h25 odlet z letiště Montpellier do Londýna, poté z Londýna do Prahy - přílet v 16h30.
|